Annons
TYCK TILL: Föredrar du längd eller vikt? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Holm
Längd eller vikt - vad föredrar du?
TYCK TILL: Föredrar du längd eller vikt?

Hur föredrar du att klassa din fångst – i vikt eller längd? Nu vill vi veta vad ni läsare tycker i frågan.

På vissa håll ute i Europa har fiskens längd större betydelse än fiskens vikt och emellanåt kommer diskussionen upp här i Sverige kring vad som lämpar sig bäst. Exempelvis används längd i gäddfisketävlingar, medan vikt används för svenska rekord. I Fiskejournalens senaste nummer tar Nicka Hellenberg upp ämnet under avdelningen Fiskevibbar, men nu vill vi veta vad ni läsare tycker i frågan. Naturligtvis är det mest rättvist och utförligt att ta både vikt och längd, men utgå ifrån hur du själv storleksbedömer din fångst och kommunicerar storleken med dina vänner om du måste välja något av alternativen.

När du fångar en fisk – tycker du storleken ska anges i vikt eller i längd?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Här är en av de skarvar från Älvkarlebytrakten som analyserats. Foto: Älvkarleby Sportfiske/SLU
Skarvens föda analyserad: ”Äter jättemycket fisk”

”Jag tänker inte uppskatta antalet skarvar kring Älvkarleby/Gävle men jag tror att under häckningstiden uppgår deras föda till minst 1 ton per dygn”. Det säger Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske.

Att skarven äter mycket fisk är naturligtvis ingen nyhet, men exakt hur deras svenska kostcirkel ser ut har varit ganska okänt. Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske har under flera år varnat för skarvens framfart i området, och även försökt att lära känna arten bättre.
Han har nu studerat återrapporteringen av deras skyddsjakt från år 2019 och 2020, och det handlade om 180 stycken skarvar.
– På samtliga skarvar har maginnehållet analyserats och resultatet av detta är att skarven som söker föda i Dalälven samt mynningsområdet har haft följande fiskar i magen: Strömming, Nors, Nejonögon, Smolt av Havsöring och Lax, Tånglake, Tobis, Sik, Spigg, Svartmunnad smörbult, berättar Janne Olsson.
– Varje år ställer man sig frågan. Hur mycket fisk finns det egentligen?

De testar nu att sätta ut runt 6 000 stycken 2-somriga havsöringar under hösten i stället, med förhoppningen att fågelpredationen på dessa blir mindre än utsättningen som sker på våren.
– Även hägerpopulationen är mindre nu under senhösten. Vi vet däremot lite om hur dessa havsöringar tar sig an denna höstutsättning då dessa enligt biologiska klockan skall vandra ut på våren. Vi har nu märkt den stora sorteringen med pittags, 3 000 stycken, säger Janne Olsson till Fiskejournalen.
De hoppas nu att dessa öringar så småningom ska komma sportfisket till gagn, och inte mestadels i hamna i skarvmagar.

Du kanske även gillar detta