Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Tysk sportfiskare fångade stör

Tyske sportfiskaren Andreas Schmidt blev minst sagt häpen när han upptäckte vad som huggit på hans metetackel – en stör på nästan 45 kilo!
Andreas Schmidt metade från piren i Friedrichsort, stax söder om Kiel. Målsättningen var att fånga flatfisk eller torsk, men den som plockade upp agnet var i stället en välvuxen stör på 45 kilo och 130 centimeter, berättar Fisch und Fang.
Som tur var, med tanke på den rätt klena utrustningen, bjöd stören inte på någon våldsam kamp. Troligen var kämpaglöden nedsatt av det kalla vattnet och det faktum att stören hade en kraftigt demolerad stjärtfena. Kanske hade stören kommit ivägen för en fartygspropeller, tror biologerna. De konstaterade också att det inte var någon stör från projektet i floden Oder, utan att det troligen rör sig om en rymling från någon störodling i Ryssland.
Under senare år har det fångats flera störar i södra Östersjön och ursprunget för de flesta verkar dunkelt. Den stör som en yrkesfiskare fick vid Öland förra året (bilden) tillbringar nu sina dagar på Universium, just eftersom ursprunget var oklart.
Svenne Andersson

Den här stören fångades i fjol utanför Öland och tillbringar nu sina dagar på Universeum i Göteborg. (Foto: Universeum)

Den här stören fångades i fjol utanför Öland och tillbringar nu sina dagar på Universeum i Göteborg. (Foto: Universeum)

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta