Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ung storfiskare

Jonatan Svensäter från Furusund är en riktig storfiskare. Denna gädda på drygt tolv kilo fick han på ismete.

Jonatan Svensäter är bara fem år gammal men har redan visat sig vara en riktig storfiskare. Han har redan ett 50-tal gäddor på upp mot fem kilo på sitt samvete. Under sista sportlovsdagen pulveriserade han sitt personliga rekord med en gädda på drygt tolv kilo.
Redan när Jonatan Svensäter från Furulund var 2,5 år började han träningskasta på gräsmattan. Pappa Björn anade då att sonen skulle bli lika fisketokig som sin far – det blev han också. Hittills har det blivit gäddor runt fem kilo som mest, men under sportlovet dubblades personliga rekordet med råge. Efter några smågäddor högg en riktig best och det blev bomstopp när Jonatan gjorde mothugg. Efter en ganska kort drillning visade sig gäddan vid ishålet.
– Pappa den är ju jättestor, utbrast Jonatan.
Han fick hjälp av pappa att lyfta upp gäddan på avkrokningsmattan och efter några bilder fick den simma tillbaks. Gäddan vägde 12080 gram och mätte 116 centimeter.

Det var förmodligen inte sista gången ni läste om storfiskaren Jonatan Svensäter. En vecka efter fångsten drömde han att han fångade en gädda på 20 kilo.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta