[/caption] " /> Unga laxar klarar inte första året | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Unga laxar klarar inte första året

Vildlaxen har förtvivlat svårt att klara första året till havs. (Ill: Stefan Sonesson)

Dödligheten bland unga vildlaxar har ökat konstant under många år. På sikt kan detta vara ännu ett hot mot den utsatta vildlaxen. Detta säger forskare från Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Kjell Leonardsson är forskare på institutionen för vilt, fisk och miljö på Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå. Han pekar nu på ännu ett hot mot vildlaxen i Östersjön. Undersökningar har visat att överlevnaden för unga vildlaxar visar en negativ trend och
– Att många smålaxar dör under sitt första år i havet är ett allt mer oroväckande bekymmer. Och vad som ligger bakom dödligheten vet man inte helt säkert, enligt Kjell Leonardsson.
En hypotes är att unga laxarna fastnar som bifångster i nät, en annan är ökande sälstammar, enligt Leonardsson.
Lyssna på klippet från Sr.sr här nedan.
Läs tidigare notiser om Östersjölax.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta