Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Antalet fiskar som återutsätts i Östersjöälvarna har ökat, enligt rapporten. Foto: Magnus Nordin
Unik älvrapport: Fler och snällare sportfiskare

Östersjöns laxälvar och dess silverglänsande invånare har utsatts för enorma påfrestningar de senaste decennierna. Människan styr ännu dess tillvaro med järnhand – men också med allt fler hjälpande händer. Det mesta tyder faktiskt på att sportfiskare har blivit mer givmilda mot laxen – och beskedet är att det ser hoppfullt ut.

Stiftelsen för Östersjölaxen har i samarbete med Östersjölaxälvar i Samverkan tagit fram en rapport från våra Östersjölaxälvar. Rapporten visar älv för älv hur förvaltningen ser ut, allt från fisketillsyn, sportfiskets fångster, fiskekortsintäkter och fiskedygn. Och inte minst uttaget av lax.
Det är kort sagt ett samtidsdokument som varje svensk laxfiskare bör studera och placera i minnesbanken innan de kastar ut betet i favoritvattnet.

När Fiskejournalen pratar med Thomas Johansson, generalsekreterare för Stiftelsen för Östersjölaxen tillika ordförande för Östersjölaxälvar i Samverkan, så pustar han ut efter en lång och komplicerat process.

– Jag har fått ringa till område för område för att få tag på alla siffror, det är ingen annan som gör en lika omfattande rapport som denna. Så ja, det har tagit tid, men förhoppningen är att det ska vara till nytta för både fisk och fiskare.

 

Går att jämföra
Rapporten omfattar vildlaxälvarna Torne, Kalix, Råneå, Piteå, Åbyn, Byske, Kåge, Rickle, Sävar, Vindeln, Öre, Lögde, Ljungan, Testeboån, Emån och Mörrumsån. Med i studien finns även Bureälven, Hörnån och Moälven som kan ses som potentiella laxälvar.
– Vi gjorde en liknande sammanställning för 2013. Anledningen var att vi ville veta vilken betydelse sportfisket har, och hur varje älv bör förvaltas inför framtiden. Tack vare att vi har två rapporter med sju års mellanrum så kan vi nu göra intressanta jämförelser, säger Thomas Johansson.

Thomas konstaterar bland annat att antalet fiskedygn har ökat markant i flera älvar sedan 2013, och nämner exempelvis Råneälven, Åbyälven och Sävarån där det i runda slängar skett en fördubbling.
Det totala uttaget i de aktuella älvarna uppgick till knappt 9 000 laxar och 1 100 öringar, och antalet fiskedygn uppgick till över 97 000.
– Glädjande nog har även andelen återutsatt fisk ökat kraftigt under de senaste åren, berättar Thomas. Allt fler sportfiskare väljer att återutsätta merparten av sin fångst och styra sitt uttag mot en grills istället för en stor ovärderlig lax eller öringhona, säger Thomas Johansson.

I det kommande numret av Fiskejournalen kan du läsa en längre intervju med Thomas Johansson, samt se statistik över enskilda älvar.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta