[/caption] " /> Unik harrsjö öppnar för sportfiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Unik harrsjö öppnar för sportfiske

Guiden Michael Ärfström med fin Tandsjö-harr. (Foto: Anneli Romany)

Tandsjön i västra Härjedalen är unik, dels för att harrbeståndet är så storväxt, dels för att forskare har bedrivit harrforskning här ända sedan 50-talet.
Ända fram till nu, är det bara fiskerättsägarna som har haft möjlighet att fiska i Tandsjön som ligger i det berömda Rogen-området. I år har man dock beslutat att öppna sjön på prov för några få guidade grupper. Det är flugfiskeguiden Michael Ärfström som har fått förtroendet att ta med sig två grupper in i området.
– Det här känns både roligt och spännande. Tandsjön är en drömsjö på många sätt. Sannolikheten att flera gäster kommer få sitt livs harr här, gör det extra roligt att vara guide, säger Michael.
Grupperna får max innehålla fyra fiskare och det är enbart flugfiske som gäller. Det handlar om datumen 28-30 juni och 19-21 juni.
Intresserad? Klicka här.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta