De senaste åren har utvecklingen inom marinelektronik tagit rejäl fart. Den prototyp som finns i anslutning till Fiskejournalens scen på sportfiskemässan kan dock inte betecknas som utveckling – det är en ny era " /> Unik världsnyhet på sportfiskemässan! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Unik världsnyhet på sportfiskemässan!

De senaste åren har utvecklingen inom marinelektronik tagit rejäl fart. Den prototyp som finns i anslutning till Fiskejournalens scen på sportfiskemässan kan dock inte betecknas som utveckling – det är en ny era

Ett ekolod som kan artbestämma ekot. Det kanske låter som fantasi, men Fiskejournalens testpatrull kan intyga att ekolodet fungerar.

– Vi var ganska skeptiska till en början, men detta förbyttes snart till ett chockartat tillstånd. Ekolodet prickade gös, gädda och abborre varje gång, säger Morgan Fihn.

Testfisket gjordes med riktat vertikalfiske och de gånger man såg att ekot steg på ekolodsskärmen och tog betet hade ekolodet redan talat om för testpatrullen vilken art som skulle komma upp.

– Det blev faktisk fel en gång då ekolodet signalerade abborre, men då hade en gäddan en stor abborrfena som stack ur munnen, berättar Mathias Larsson.Hemligheten heter fluokvantifiering och har fram tills i dag använts av NASA för att detektera livsformer på andra planeter.Företaget som har tagit fram ekolodet vill inte träda fram på grund av pågående förhandlingar med NASA, men den goda nyheten är:

VI HAR ETT EXEMPLAR PÅ SPORTFISKEMÄSSAN!

Kom förbi scenen och titta på framtidens ekolod.

//Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta