Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Upp på femte plats

Med två grymma 100-klubbare från samma pass klättrar Jocke Söderholm upp på femte plats i Meterligan. Båda gäddorna fångades i östgötska storgäddesjön Glan.
Joakim Söderholm från Norrköping är mycket nöjd med sin fiskesäsong hittills. Storgäddorna har varit hemma nästan varenda gång han försökt.
”Jag får fortsätta med samma öppningsfras: Efter senaste veckans kanonfiske blev det ett pass i kväll igen”, skriver han i de senaste anmälningarna till 100-klubben.
De omfattar två stycken fina gäddor, fångade i Glan en kväll i maj. Först kom det en fin 108 och strax därpå en riktig jätte, hela 119 centimeter och nytt personbästa för Joakim.
”Gäddan var väldigt smal, men putsade ändå mitt pb från 9,6 till 10,5 kilo”, skriver han.
Båda storgäddorna togs vid spinnfiske med Rapala Magnum, respektive Cisco Kid. Därmed har Joakim åtta godkända gäddor registrerade och återfinns på femte plats i Meterligan.
Svenne Andersson

Joakim Söderholm noterade nytt personbästa med den här långa gäddan från Glan.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta