Nej, det har inte varit någon toppensäsong i Norrbottens laxälvar. Klent fiske, lågt vattenstånd och höga temperaturer. Dessutom relativt små laxvandringar. Men det finns undantag som går mot strömmen. Råneälven uppvisar mycket förhoppningsfulla siffor. " /> Uppåt för laxen i Råneälven – dubbelt så många steg | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Laxen trivs i den outbyggda Råneälven.
Uppåt för laxen i Råneälven – dubbelt så många steg

Nej, det har inte varit någon toppensäsong i Norrbottens laxälvar. Klent fiske, lågt vattenstånd och höga temperaturer. Dessutom relativt små laxvandringar. Men det finns undantag som går mot strömmen. Råneälven uppvisar mycket förhoppningsfulla siffor.

Vid räknaren i Gunnarsbyn har 4 200 laxar passerat, vilket är mer än dubbelt så många som i fjol. Medelvärdet är på drygt 1700 laxar.

– Det är ingen hundraprocentig siffra eftersom man använder ekolodsräknare men helt klart är det en kraftig ökning, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen, till Norrländska socialdemokraten.

Tidningen rapporterar också om dystra siffor för några av Norrbottens övriga älvar med vild laxstam. Räknaren i Kattilakoski i Torneälven har exempelvis noterat 46 000, vilket är klart under medelvärdet på 54 000, och i Sikfors i Pite älv har bara drygt 1 400 laxar passerat.

Däremot tyder det mesta på att Norrbottens vattendrag varit förskonad från dödliga vattentemperaturer, eftersom antalet rapporter om sjuka och döda laxar har varit väldigt få i jämförelse med södra och mellersta Sverige.

Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent.

Se filmen om Råneälven!

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta