Nej, det har inte varit någon toppensäsong i Norrbottens laxälvar. Klent fiske, lågt vattenstånd och höga temperaturer. Dessutom relativt små laxvandringar. Men det finns undantag som går mot strömmen. Råneälven uppvisar mycket förhoppningsfulla siffor. " />
Annons
Uppåt för laxen i Råneälven – dubbelt så många steg | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Laxen trivs i den outbyggda Råneälven.
Uppåt för laxen i Råneälven – dubbelt så många steg

Nej, det har inte varit någon toppensäsong i Norrbottens laxälvar. Klent fiske, lågt vattenstånd och höga temperaturer. Dessutom relativt små laxvandringar. Men det finns undantag som går mot strömmen. Råneälven uppvisar mycket förhoppningsfulla siffor.

Vid räknaren i Gunnarsbyn har 4 200 laxar passerat, vilket är mer än dubbelt så många som i fjol. Medelvärdet är på drygt 1700 laxar.

– Det är ingen hundraprocentig siffra eftersom man använder ekolodsräknare men helt klart är det en kraftig ökning, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen, till Norrländska socialdemokraten.

Tidningen rapporterar också om dystra siffor för några av Norrbottens övriga älvar med vild laxstam. Räknaren i Kattilakoski i Torneälven har exempelvis noterat 46 000, vilket är klart under medelvärdet på 54 000, och i Sikfors i Pite älv har bara drygt 1 400 laxar passerat.

Däremot tyder det mesta på att Norrbottens vattendrag varit förskonad från dödliga vattentemperaturer, eftersom antalet rapporter om sjuka och döda laxar har varit väldigt få i jämförelse med södra och mellersta Sverige.

Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent.

Se filmen om Råneälven!

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Det protesterades mot både odlingsindustrin och oljeindustrin i Oslo. Foto: Från Extinction Rebellion Norways Facebooksida
Aktivister i klistret – limmade fast sig mot laxodlingar

Den norska laxodlingsindustrin stöter på patrull även inom det egna landets gränser. På måndagen limmade aktivister från gruppen Extinction Rebellion fast sig vid ingången till Närings- och fiskeridepartementet i Oslo.

Det hela handlade om en protest mot odlingsindustrin, och om hur den anses vara oetisk och till skada för både havsmiljön och den vilda laxen. Det var tre aktivister, utklädda till laxar, som hade limmat fast sig, och bredvid stod grupper med plakat och förde fram sina budskap. Polispatruller, till både fots och till häst, skickades till platsen för att övervaka situationen. 

– Vi hoppas att de blir arresterade, sa Cinta Hondsmerk från Extinction Rebellion till norska TV 2.
Anledningen till den önskan var att det i så fall skulle ge protesten större uppmärksamhet, och att de i grund och botten var beredda att ge upp sin frihet för sakens skull.

Upplösningen på dramat framgick inte av TV 2:s rapportering under måndagen, men här kan du se bilder från händelsen. Samtidigt som aktionen mot Närings- och fiskeridepartementet pågick en rad andra protester i Oslo, bland annat med budskapet att oljeåldern är över och att samhället måste göra en grön omstart.

Du kanske även gillar detta