Bäckrödingen har sedan länge fått fäste i bland annat Norrlands inland, där den i flera bäckar är en svår konkurrent till främst öringen. Men nu ska den bort genom utrotning! " /> Uppdrag utrotning: Så ska bäckrödingen bort från bäckarna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen är en främmande art. Foto: Länsstyrelsen i Jämtland
Uppdrag utrotning: Så ska bäckrödingen bort från bäckarna

Bäckrödingen har sedan länge fått fäste i bland annat Norrlands inland, där den i flera bäckar är en svår konkurrent till främst öringen. Men nu ska den bort genom utrotning!

Bäckrödingen är måhända rolig att fånga och vacker att beskåda, men i egenskap av invasiv art kan den göra skada i lokala ekosystem och konkurrera ut inhemska fiskar. Frågan är om det går att hindra dess spridning – och även utrota den från vissa vattensystem? Svaret får vi kanske från Jämtland, där det ska testas nya metoder i jakten på bäckrödingen.

Ett försök med utrotning genom elfiske ska nämligen göras i två bäckar som rinner ut i Brunfloviken i Storsjön, samtidigt som det ska planteras ut stora mängder med öring.

Det är länsstyrelserna i Västerbotten, Västernorrland och Jämtland som tillsammans med SLU fått 1,5 miljoner kronor i bidrag för att genomföra projektet.

– Det handlar ju om biologisk mångfald och bevarande av de ursprungliga populationerna och den ursprungliga faunan vi har haft i våra bäckar och vattendrag här i Sverige, säger Gunnar Öhlund forskare på SLU i en intervju med P4 Jämtland.

Läs mer om bäckröding i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/backroding-skadar-oringens-tillvaxt/

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta