Annons
Uppgifter: En tredjedel av laxarna kanske dör i kraftverk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Troligtvis dör mycket mer lax än man tidigare trott i kraftverken. Foto: Martin Falklind
Uppgifter: En tredjedel av laxarna kanske dör i kraftverk

Att kraftverken är laxens värsta fiende kommer inte som någon nyhet. Däremot kommer Länsstyrelsen i Gävleborg med färska uppgifter som får sportfiskare att reagera.

Studier som de varit med och tagit fram visar nämligen att turbindödligheten kan vara mycket högre än man tidigare trott.
Mycket tyder på att istället för 5 procents dödlighet vid de stora kraftverken så kanske det ligger omkring 25–30 procent. Det uppger Länsfiskekonsulent Kalle Gullberg i en intervju med P4 Gävleborg.
– Det är alltså 5–6 gånger så hög dödlighet som man tidigare trodde, konstaterar han.

Det är när laxen vandrar nedströms mot havet efter reproduktion som fisk hamnar i turbinerna i stället för eventuella fiskpassager. Kalle Gullberg meddelar att de nu inlett samarbeten med Vattenfall, med målet att kunna leda ned laxen genom en vildfåra i stället för genom kraftverken. Här kan du höra intervjun med honom.

Fiskejournalen uppmuntrar er att se filmen om den fantastiska laxen som vår medarbetare Martin Falklind gjort. Här hittar du den!

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta