Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Troligtvis dör mycket mer lax än man tidigare trott i kraftverken. Foto: Martin Falklind
Uppgifter: En tredjedel av laxarna kanske dör i kraftverk

Att kraftverken är laxens värsta fiende kommer inte som någon nyhet. Däremot kommer Länsstyrelsen i Gävleborg med färska uppgifter som får sportfiskare att reagera.

Studier som de varit med och tagit fram visar nämligen att turbindödligheten kan vara mycket högre än man tidigare trott.
Mycket tyder på att istället för 5 procents dödlighet vid de stora kraftverken så kanske det ligger omkring 25–30 procent. Det uppger Länsfiskekonsulent Kalle Gullberg i en intervju med P4 Gävleborg.
– Det är alltså 5–6 gånger så hög dödlighet som man tidigare trodde, konstaterar han.

Det är när laxen vandrar nedströms mot havet efter reproduktion som fisk hamnar i turbinerna i stället för eventuella fiskpassager. Kalle Gullberg meddelar att de nu inlett samarbeten med Vattenfall, med målet att kunna leda ned laxen genom en vildfåra i stället för genom kraftverken. Här kan du höra intervjun med honom.

Fiskejournalen uppmuntrar er att se filmen om den fantastiska laxen som vår medarbetare Martin Falklind gjort. Här hittar du den!

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta