Olidlig spänning i slutspurten av Rapala Cup. Anton Berglund leder med fyra arter före Hugo Lilja på 66 respektive 62 stycken totalt. " /> Upplopp och bleka! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Mathias Arnham
Blekan känns igen på sin bronsfärgade sida med svängd sidolinje och underbett som ger fisken ett glupskt utseende. Blekan är en fin matfisk som är känd för sin explosivitet när den krokas. Ett bra sätt att fånga bleka på är så kallad speedjigging där man skickar ner pilkar, jiggar eller drag som man snabbt vevar upp från bottnen. Det svenska rekordet på bleka är 8,69kg och 98cm den fina fisken fångade Conny Pettersson den första april 1979.
Upplopp och bleka!

Olidlig spänning i slutspurten av Rapala Cup. Anton Berglund leder med fyra arter före Hugo Lilja på 66 respektive 62 stycken totalt.
Det är otroligt många fiskarter på en sommar vilket knappast någon annan klarat av tidigare? Många roliga fångster har dykt upp och flera kul trender kan ses. Bleka är en art som har minskat kraftigt på västkusten de senaste decennierna men vi kan ändå se 14 fina blekor i årets tävling. En som fångat en fin bleka nyligen är 10-åriga Isac Larsson.
31 augusti är sista dagen på tävlingen.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta