Uppmaning till politiker: Stopp för torskfiske i fem år

Torskstopp i fem år, uppmanar stiftelsen BalticSea2020 till. Foto: Anders Nicander

Ett femårigt fiskestopp för det östra beståndet. Det kravet presenterar stiftelsen BalticSea2020 utifrån sitt projekt för att rädda östersjötorsken. Men kommer politikerna att lyssna?

Östersjön har stor plats på agendan just nu, bland annat med anledning av det svenska fiskfusket som uppdagats, och även för beslutet kring ett tillfälligt stopp för torskfisket.

I mitten av oktober får vi beskedet om varningssignalerna nått fram till de ansvariga politikerna, då EU:s fiskeministrar fattar beslut om nästa års torskfiske i Östersjön.

Stiftelsen BalticSea2020 påminner om att ICES vetenskapliga råd säger att kvoten behöva vara 0 under flera år. De anser att ministerrådet bör besluta om ett minst femårigt fiskestopp för det östra beståndet. Det är den tid som krävs för att få en ny förvaltningsplan på plats. Att återfå ett torskbestånd i god kondition som har en balanserad ålders- och storleksfördelning kommer att ta betydligt längre tid, skriver stiftelsen i sin senaste Fiskebrief.

Detta bör en långsiktig återhämtningsplan innefatta, enligt BalticSea2020:

1) Särskild hänsyn tas till torskens stora betydelse för Östersjöns ekologi.

2) Beståndet ska uppnå normal tillväxt, storleks- och ålderssammansättning innan fiske återupptas och att detta ska vara viktiga kriterier i en ny förvaltningsplan.

3) Flytta fisket på torskens föda sill och skarpsill bort från torskens reproduktions- och tillväxtområden.

4) När fiskestoppet hävs, så ska nuvarande bottentrålning ersättas med andra redskap som möjliggör för fler torskar att växa sig stora.

5) Inför väl fungerande övervakning så att nuvarande och kommande bestämmelser efterlevs.

Läs även om kampen för laxen:

Miljoner skäl att vara nöjd för laxkämpen Mikael Frödin

Publicerad: 30 September 2019
Av: Anders Lundin