Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige
Tvåtaktsmotorer kan förbjudas, är beskedet från Transportstyrelsen.
Uppmaning till båtägare: Byt ut era gamla motorer

Är du en sportfiskare som färdas på den gröna vågen och redan bytt ut din gamla tvåtaktsmotor? Om inte så kommer här en uppmaning från Transportstyrelsen till just dig: Byt motor nu!

Det var under båtmässan i Göteborg som Transportstyrelsen lanserade en ny kampanj, med målsättningen att få ännu högre fart på den gröna omställningen till sjöss. Kampanjen heter ”Ett renare kölvatten”, där myndigheten bland annat vill att båtägare byter ut gamla tvåtaktsmotorer.

– Det handlar inte om att vi vill förbjuda saker utan vi vill att båtägare ska tänka mer på att även de har en viss miljöpåverkan, säger Lina Petersson, sakkunnig i båtmiljö på Transportstyrelsen, till SVT.

Annons

Däremot kan det faktiskt bli fråga om förbud om inte utvecklingen går tillräckligt fort.

– Märker vi att vi inte får något gehör alls så kanske vi får se över om det behövs någon starkare åtgärd. Om man behöver ha en premie eller ett förbud till och med, säger Lina Petersson.

Fiskejournalen har nyligen publicerat flera artiklar kring den gröna omställningen på sjön, där det framkommer att svenska sportfiskare är föredömliga på att exempelvis anamma tekniken med el-motorer. Det kan du läsa om nedan:

Inför Båtmässan i Göteborg: Fiskare tar täten på el-vågen

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta