Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Uppmärksam vid frysdisken?

28% av fiskkonsumenterna i Sverige känner igen MSC:s miljömärkning för certifierat hållbar fisk och skaldjur.

En ny undersökning pekar på ökad konsumentmedvetenhet. 28 procent av tillfrågade fiskkonsumenter  känner till MSC:s miljömärkning.
Marine Stewardship Council (MSC) är en internationell oberoende organisation som arbetar för långsiktigt hållbara fisken. Konsumenter kan i första hand se resultatet av deras arbete i frysdisken, då märkningen MSC står för ett hållbart fiske.
Konsumentundersökningen genomfördes under juli månad 2011 av AMR Marketing Research och visar att vi konsumenter har blivit mer selektiva vid frysdisken. Tre av fem konsumenter är mer bekymrade idag över minskande fiskebestånden än vad de var för ett år sedan. Majoriteten av de tillfrågade ansåg att MSC-certifierad fisk bidrar till att säkerställa att vi har vildfångad fisk i framtiden men anser att stormarknader och restauranger bör spela en aktiv roll för att främja hållbart fångad fisk.
Idag finns det nästan 600 MSC märkta produkter från hela världen att köpa i Sverige.
Missa inte vår sida Engagera Dig! Där kan du läsa mer om fiskbestånden och skriva på en protestlista mot dumpning.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Gissa hur mycket den här gäddan vägde! Foto: Privat
Jösses vilken smal gammelgädda Jessica fick

Vi inleder veckan med att snacka om kondition – nämligen fiskars kondition. Jessica Dolk fick häromdagen en gammelgädda som tål att visas upp för allmänheten.

Inte i bästa kondition.

När det gäller gäddor så går det sällan att fastställa vikten utifrån längden, i synnerhet inte under våren och lekperioden då det kan variera väldigt mycket. Gäddan som Jessica Dolk fick är ett praktexempel på att vikt och längd inte alltid harmoniserar. Den var hela 112 centimeter lång, men vägde bara 6 kilo.

– Ibland blir en längd missvisande då den egentligen inte säger ett dugg om hur stor en gädda är. Jag gissar att den är väldigt gammal, säger Jessica till Fiskejournalen.

Hon berättar att gäddan totalslukade betet på grunt vatten, och att den fick simma tillbaka efter lite bortplockade av iglar och maskar.
Nu undrar vi om ni också fått en extremt smal gädda? Visa gärna upp den isåfall på vår Facebook!

Du kanske även gillar detta