Känner du dig gammal? Då vill vi ge dig lite perspektiv genom att berätta om denna varelse som nyligen upptäcktes – en håkärring som troligtvis är över 400 år. " /> Upptäckten: Detta kan vara jordens äldsta haj | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Är detta jordens äldsta ryggradsdjur? Foto: Från Thisblowsmymind.com
Upptäckten: Detta kan vara jordens äldsta haj

Känner du dig gammal? Då vill vi ge dig lite perspektiv genom att berätta om denna varelse som nyligen upptäcktes – en håkärring som troligtvis är över 400 år.

Forskare har med andra ord lyckats filma det som kanske är jordens äldsta haj. Åtminstone påstås den ha satt nytt rekord för det äldsta hajen som någonsin dokumenterats. Det hela skedde under en expedition i Arktis, och forskarna kunde genom en speciell mätningsteknik fastställa att den åtminstone var 392 år. Den föddes med andra ord på Gustav II Adolfs tid i början av 1600-talet, och hur många ytterligare kungar den hinner överleva kan vi bara spekulera i.

Här kan du läsa mer om den imponerande varelsen.

Spana även in detta äventyr:

https://www.fiskejournalen.se/hon-simmar-med-vithajar/

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta