Usel laxuppgång i älvarna

Som många fruktat fortsätter den negativa trenden när det gäller laxuppgången i de svenska Östersjöälvarna. Årets säsong ser ut att bli ännu sämre än den dåliga säsongen i fjol.
För tredje året i rad minskar laxuppgången kraftigt i svenska älvar. Många trodde och hoppades att botten var nådd i och med fjolårets usla siffror – men så var det alltså inte.
I går visade Rapport i SVT ett inslag från Byskeälven där Ulf Andersson från fiskevårdsområdet berättade att i år har det räknats in 760 laxar i trappan i Fällfors. Det är mindre än hälften mot vad det var i fjol och bara en tredjedel av hur det såg ut för två år sedan.
– Vi satsar pengarna, vi sår och någon annan skördar. Det tycker jag känns fel, sade Ulf Andersson som också pekade ut den troliga orsaken till minskningen – det alltför omfattande fisket i havet.
För svenska myndigheter blir det en tuff uppgift att via EU ta itu med det omfattande tjuvfisket i södra Östersjön. För det är knappast någon hemlighet att polska och baltiska fiskare tar mycket mera lax än vad kvoterna tillåter. Eller är det någon som tror att svenska laxfiskare är elva (!) gånger så effektiva som sina polska kollegor? Statistiken visar nämligen att svenskarna får elva gånger så mycket lax per ”fiskeansträngning”…
Svenne Andersson

En lekvandrande lax är något som håller på att bli allt mera sällsynt i svenska Östersjöälvar. (Foto: Hans Schibli)

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...