Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Usel laxuppgång i älvarna

Som många fruktat fortsätter den negativa trenden när det gäller laxuppgången i de svenska Östersjöälvarna. Årets säsong ser ut att bli ännu sämre än den dåliga säsongen i fjol.
För tredje året i rad minskar laxuppgången kraftigt i svenska älvar. Många trodde och hoppades att botten var nådd i och med fjolårets usla siffror – men så var det alltså inte.
I går visade Rapport i SVT ett inslag från Byskeälven där Ulf Andersson från fiskevårdsområdet berättade att i år har det räknats in 760 laxar i trappan i Fällfors. Det är mindre än hälften mot vad det var i fjol och bara en tredjedel av hur det såg ut för två år sedan.

– Vi satsar pengarna, vi sår och någon annan skördar. Det tycker jag känns fel, sade Ulf Andersson som också pekade ut den troliga orsaken till minskningen – det alltför omfattande fisket i havet.
För svenska myndigheter blir det en tuff uppgift att via EU ta itu med det omfattande tjuvfisket i södra Östersjön. För det är knappast någon hemlighet att polska och baltiska fiskare tar mycket mera lax än vad kvoterna tillåter. Eller är det någon som tror att svenska laxfiskare är elva (!) gånger så effektiva som sina polska kollegor? Statistiken visar nämligen att svenskarna får elva gånger så mycket lax per ”fiskeansträngning”…
Svenne Andersson

En lekvandrande lax är något som håller på att bli allt mera sällsynt i svenska Östersjöälvar. (Foto: Hans Schibli)

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta