Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Usel laxuppgång i älvarna

Som många fruktat fortsätter den negativa trenden när det gäller laxuppgången i de svenska Östersjöälvarna. Årets säsong ser ut att bli ännu sämre än den dåliga säsongen i fjol.
För tredje året i rad minskar laxuppgången kraftigt i svenska älvar. Många trodde och hoppades att botten var nådd i och med fjolårets usla siffror – men så var det alltså inte.
I går visade Rapport i SVT ett inslag från Byskeälven där Ulf Andersson från fiskevårdsområdet berättade att i år har det räknats in 760 laxar i trappan i Fällfors. Det är mindre än hälften mot vad det var i fjol och bara en tredjedel av hur det såg ut för två år sedan.

– Vi satsar pengarna, vi sår och någon annan skördar. Det tycker jag känns fel, sade Ulf Andersson som också pekade ut den troliga orsaken till minskningen – det alltför omfattande fisket i havet.
För svenska myndigheter blir det en tuff uppgift att via EU ta itu med det omfattande tjuvfisket i södra Östersjön. För det är knappast någon hemlighet att polska och baltiska fiskare tar mycket mera lax än vad kvoterna tillåter. Eller är det någon som tror att svenska laxfiskare är elva (!) gånger så effektiva som sina polska kollegor? Statistiken visar nämligen att svenskarna får elva gånger så mycket lax per ”fiskeansträngning”…
Svenne Andersson

En lekvandrande lax är något som håller på att bli allt mera sällsynt i svenska Östersjöälvar. (Foto: Hans Schibli)

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Gissa hur mycket den här gäddan vägde! Foto: Privat
Jösses vilken smal gammelgädda Jessica fick

Vi inleder veckan med att snacka om kondition – nämligen fiskars kondition. Jessica Dolk fick häromdagen en gammelgädda som tål att visas upp för allmänheten.

Inte i bästa kondition.

När det gäller gäddor så går det sällan att fastställa vikten utifrån längden, i synnerhet inte under våren och lekperioden då det kan variera väldigt mycket. Gäddan som Jessica Dolk fick är ett praktexempel på att vikt och längd inte alltid harmoniserar. Den var hela 112 centimeter lång, men vägde bara 6 kilo.

– Ibland blir en längd missvisande då den egentligen inte säger ett dugg om hur stor en gädda är. Jag gissar att den är väldigt gammal, säger Jessica till Fiskejournalen.

Hon berättar att gäddan totalslukade betet på grunt vatten, och att den fick simma tillbaka efter lite bortplockade av iglar och maskar.
Nu undrar vi om ni också fått en extremt smal gädda? Visa gärna upp den isåfall på vår Facebook!

Du kanske även gillar detta