Ska du ut och pimpla under julledigheten? Då är du inte ensam. Mellandagarna är en av årets fiskehögtider. Men det är inte så roligt för fisken att komma ut i minusgraderna, så tänk till över hur du hanterar den. " /> Ut och fiska – men var extra försiktig med fisken! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Tänk på att vara kvicka med fiskarna om ni ska släppa tillbaka dem. Foto: Knuts Conny
Ut och fiska – men var extra försiktig med fisken!

Ska du ut och pimpla under julledigheten? Då är du inte ensam. Mellandagarna är en av årets fiskehögtider. Men det är inte så roligt för fisken att komma ut i minusgraderna, så tänk till över hur du hanterar den.

Självklart är det inte fel att unna sig en matfisk ibland, speciellt inte om du fiskar i ett vatten som tål ett uttag av fisk. Däremot så gäller andra förutsättningar kring catch-and-release under vintern, och i synnerhet om det är minusgrader och blåst. Om du ska behålla fisken så ska den naturligtvis avlivas så snabbt som möjligt, för att undvika att den plågas. Om du inte vill behålla fisken och ska släppa tillbaka den så måste du vara extra kvick.

Fiskar är överlag mycket känsliga för uttorkning, så försök att göra fiskens tid i luften så kort som möjligt. Om det är kallt så ska du helst inte ens ta upp den ur vattnet alls, eftersom den tunna vattenhinnan som täcker fiskens ögon riskerar att frysa, med följden att fisken kan bli blind. Om det dessutom blåser så riskerar den att få köldskador extra snabbt, och det kan handla om sekunder. Bästa sättet är alltså att avgöra redan innan du drar upp fisken över ytan om du ska behålla den, annars är det bästa att försöka kroka av den nere i pimpelhålet.

Införskaffa gärna en lång och rostfri tång – såvida du inte fick en i julklapp!

Trevlig ledighet önskar Fiskejournalen – och tack på förhand för att ni är rädda om våra vänner under ytan!

Visste ni förresten att fisketomten bor här:

Fisketomten bor i Ålesund – Falklind mötte honom

 

 

 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Andreas Hagström tar över rodret på Beason båtar efter Peter Hedqvist. Foto: Privat
Fiskeprofil blir ny kapten på klassiskt båtföretag

Båtbranschen rider på en framgångsvåg, och både nya och gamla aktörer tar utvecklingen framåt. Nu står det klart att klassiska Beason Båtar får en ny ägare, nämligen i form av Andreas Hagström från Mariestad.

Andreas tar över efter Peter Hedqvist, som styrt skutan på Beason Båtar sedan 2006. Han kommer dock att vara kvar inom företaget, både med att bygga båtar och ta fram nya båtmodeller tillsammans med Andreas.
– Inom kort kommer vi presentera en modell som fyller ett hålrum i det nordiska sportfisket, meddelar Andreas Hagström.

Det ska tilläggas att Andreas Hagström, som är ett välkänt namn inom trollingkretsar, sedan tidigare driver Mariestads Marina. Enligt dem själva är intresset för välbyggda sportfiskebåtar som tål det nordiska klimatet stort, att och Beason är många sportfiskares ”drömbåt”.

Du kanske även gillar detta