Utfrågning i riksdagshuset 4 okt

Under veckan som gått har Fiskejournalen vid upprepade tillfällen sökt Jämtkrafts vd, tillika ordförande i Svensk Energi. Den 4 oktober hoppas vi dock få några svar då han framträder i riksdagens utfrågning. (Foto bakgrundsbild Holger Staffansson)

Tisdag den 4 oktober blir det utfrågning i riksdagshuset om biologisk mångfald och vattenkraft. Jämtkrafts vd, tillika ordförande i Svensks Energi, Anders Ericsson, kommer vara på plats. Fiskejournalen hoppas då få svar på några av de frågor som Anders Ericsson inte velat svara på under den gångna veckan, när vi granskat Jämtkraft.
Det är Miljö- och jordbruksutskottet som håller en öppen utfrågning om biologisk mångfald i rinnande vatten och vattenkraft. Syftet är att inhämta kunskap om möjligheter att bevara och återskapa biologisk mångfald i samband med vattenkraft.
– Utfrågningen är viktig eftersom vi vill säkerställa att berörda utskott får kunskap i de här frågorna. Meningen är sedan att den nya kunskapen ska ge vägledning så att vi kan jobba vidare med frågan på rätt sätt, säger riksdagsledamot Nina Lundström.
Från kraftbolagen kommer Anders Ericsson som är vd på Jämtkraft tillika ordförande i Svensk Energi, samt Lars Rosén, ordförande i Svensk vattenkraftsförening. Miljöorganisationerna representeras av Christer Borg som är ordförande i Älvräddarna, samt Stefan Nyström som är generalsekreterare på Sportfiskarna.
Allmänheten är varmt välkommen på utfrågningen som pågår mellan kl.11.00-14.00. Fiskejournalen kommer givetvis att finnas med på åskådarläktaren.
Plats: Riksdagshuset Stockholm, Förstakammarsalen, ingång Riksplan.
På den här länken finns detaljerat program.
För dig som inte kan komma, se utfrågningen på webb-tv.
Här hittar du tidigare notiser där vi granskar Jämtkraft.
Martin Falklind

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...