Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Honorna av arten sjurygg är mycket större än hanarna.
Uthålligt fångad stenbitsrom

Arten heter sjurygg, honan kallas för kvabbso och hanen för stenbit. Därför är ordet ”stenbitsrom” egentligen fel. Oavsett är produkten ”stenbitsrom” populär på svenska matbord och nu kommer MSC-märkt sådan lagom till Valborg.
Det MSC-certifierade sjuryggsfisket på Island är världens första fiske av sjurygg som klarat kraven i MSC:s miljöstandard för ett välskött och uthålligt fiske. Sjurygg har fiskats i isländska vatten under århundraden och detta yrkesfiske består av 330 små isländska båtar.
Flera åtgärder har satts in för att beståndet av sjurygg ska hållas på en stabil nivå. Det finns begränsningar av antalet licenser och nät liksom fartygens och nätens maskstorlekar. Fiskesäsongen vara tre månader per år.

I isländska vatten finns flera känsliga ekosystem, speciellt på djupt vatten. De statiska bottensatta garn som används i sjuryggsfisket har liten kontakt med dessa ekosystem eftersom fisket främst sker på stenig botten i grunda vatten. Fiskets huvudsakliga bifångst är MSC-certifierad torsk som motsvarar cirka fem procent av den totala fångsten. Alla bifångster landas eftersom det är förbjudet att kasta fisk överbord på Island.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta