Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Utkast utreds

Så kallat utkast, där död fisk slängs överbord för att yrkesfiskarna vill ha en mer värdefull fångst, har kritiserats hårt. Därför ger den svenska regeringen Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) i uppdrag att utreda ett förbud.
I kampanjer startade av privatpersoner och som engagerat hundratusentals människor försöker medborgarna i EU stoppa den storskaliga skövling av liv i havet som EU:s fiskeflotta bedriver genom att man slänger oönskad fångst död över bord. Fiskejournalen har bland annat stöttat Hughs Fish Fight där nästan 800 000 människor skrivit på mot utkasten. Kritiken har fått återverkningar inom unionen och man arbetar för att ta fram ett förbud mot utkast. Parallellt med detta vill nu den svenska regeringen tillsammans med Norge och Danmark utreda möjligheterna för ett utkastförbud i våra vatten. Sverige föreslår att endast redskap som ska kunna sortera fisken i vattnet ska få användas.
Klicka här för att läsa mer om regeringsuppdraget.
För att stötta Hughs Fish Fight och läsa mer klicka här.
Anders Nicander

utkast, fiskepolitik, Anders Nicander

Regeringen vill förbjuda utkast där fisk kastas död till baka i havet. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta