[/caption] " /> Utkastförbud i Skagerrak | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Utkastförbud i Skagerrak

En rimligare fiskeförvaltning kan ge oss fisken tillbaka. (Foto: Anders Nicander)

EU-kommissionen föreslår en sundare förvaltning av Skagerrak och vill bland annat förbjuda så kallat utkast där yrkesfiskarna dumpar oönskad eller liten fisk död tillbaka i havet.
– Anledningen till att fiskefartyg kastar fisk över bord är att dagens fångstmetoder inte klarar att sortera fiskart och storlek. Vi vet inte hur stora mängder oönskad fisk som kastas i havet, men utredarna beräknar att det rör sig om mellan 30 och 50 procent beroende på fiskart, säger Bengt Kåmark på Havs- och Vattenmyndigheten.
Detta sker samtidigt som många fiskbestånd i Skagerrak, särskilt de kustnära, är i mycket dåligt skick. De arter som är intressanta för sportfisket har i det närmaste raderats ut och många av arter fångas numera bara mycket små individer vilket i sig är ett tecken på överfiske.
Även tillsynen behöver stärkas menar EU och föreslår att obligatorisk satellit- och kameraövervakning införs på fiskefartygen.
När det gäller redskapen skärps kraven. Bland annat ska bland annat maskstorleken på trålarna ökas från 90 till 120 millimeter.

Blir förslaget verklighet öppnas en dörr på glänt för att vi i framtiden ska kunna få ett Skagerrak som åtminstone i vissa delar påminner om hur det var innan överfisket tömde havet.
För att läsa mer klicka här.
Du har väl inte missat kampanjen Fish Fight?
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta