Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Utkastförbud svårt att kontrollera

2013 är det inte längre tillåtet att dumpa oönskad fångst i Skagerrak. (Foto: Anders Nicander)

Från 1 januari 2013 blir det förbjudet för yrkesfisket att slänga tillbaka oönskad fångst, så kallat utkast, i Skagerrak. I förhandlingar mellan Norge och EU har man också enats om specifika krav för redskap som gör fisket mer skonsamt.
Att dumpa fisk av fel sort eller storlek över bord för att sedan kunna fånga mer fisk är ett ofog som flera fiskeflottor satt i system. Allmänhetens reaktioner har varit starka och 2013 blir detta förbjudet i Skagerrak. Ett problem som återstår att lösa är hur man ska kontrollera att de nya reglerna efterlevs.
– Norge förordar fler kontroller till sjöss. På så sätt kan man kontrollerara inte bara fångsten utan även t ex redskap. Nackdelen är att man kan inte kan kontrollera så många fartyg åt gången. EU:s linje är att införa kameror på fartygen, för att på så sätt kunna kontrollera flertalet fartyg och uppskatta mängden fisk som fångas, säger Bengt Kåmark på Havs- och Vattenmyndigheten.
För att läsa mer klicka här.
Vill du protestera mot utkast? Klicka här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta