Denna laxhane har förhoppningsvis befruktat många laxägg innan han avled. Denna laxhane har förhoppningsvis befruktat många laxägg innan han avled.[/caption] " /> Utlekt hanlax funnen i Hedefors | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Mathias Arnham
Utlekt hanlax funnen i Hedefors
Denna laxhane har förhoppningsvis befruktat många laxägg innan han avled.

Denna laxhane har förhoppningsvis befruktat många laxägg innan han avled.

En utlekt och avliden hanlax hittades i helgen i Hedefors kraftverk. Detta är mest en god nyhet, även om det naturligtvis är tråkigt att laxen är död.
Fyndet bevisar att laxen de facto har tagit sig upp för det nya omlöpet och att den med stor sannolikhet också har hunnit leka på de nya lekområden som öppnats upp.
Det stora och påkostade omlöpet i Hedefors, i Säveån utanför Göteborg, blev klart i höstas. Dock har man ännu inte hunnit montera det fingaller som ska stoppa laxarna från att fastna i kraftverket på tillbakavägen. Fingallret kommer att byggas under 2014.

Men trots att den döda och utlekta hanlaxen utgjorde en sorglig syn där den fastat i gallret framför turbinerna, är det ett gott tecken. Den funna hannen var svampangripen och utlekt och förhoppningsvis har han fått befrukta många laxägg innan han dog. När hans avkommor är på väg tillbaka ut i havet om något eller några år, kommer fingallret definitivt att vara på plats.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
27 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta