Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Utökad satsning på havsmiljön

Skall Sverige bli en förebild för andra länder med sin ökade satsning på havsmiljön? (Foto. Mauri Rautkari/WWF Canon)

Världsnaturfonden WWF välkomnar miljöminister Andreas Carlgrens besked om att satsa på havsmiljön i den kommande budgeten.
– Det är mycket glädjande att en svensk havsplaneringslag äntligen kommer på plats. Vi förväntar oss att regeringen nu även kommer att tillsätta tillräckliga resurser för att kunna genomföra en samlad nationell havsplanering på ett bra sätt, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
Sverige har en av EU:s längsta kuststräckor och ett särskilt ansvar att planera och förvalta havsresurserna för att ekosystemen ska fungera. Idag finns många anspråk på havet från exempelvis yrkesfiske, vindkraft, sjöfart, turism och rekreation. WWF har därför länge arbetat för en mer samlad planering och förvaltning av havet – för att minska trycket på havsmiljön och risken för konflikter mellan olika intressen.

 WWF anser att det lagförslag som tidigare presenterats av utredaren och Fiskeriverkets tidigare generaldirektör Axel Wenblad är mycket bra. Syftet är att få ett heltäckande och harmoniserat nationellt system för havsplanering som utgår från vad ekosystemet klarar av och som säkrar en hållbar utveckling i våra havsområden.
– Genom en ekosystembaserad strategi kan Sverige bli en förebild för andra länder, säger Åsa Andersson, Östersjöchef på WWF.
Fiskejournalens havsfiskeexpert Anders Nicander säger  att satsningen på havsplanering är mycket välkommen, förutsatt att man har modet att se var de verkligt stora problemen ligger.
– Våra hav är svårt sargade efter  årtionden av brutalt överfiske. Ska man kunna återskapa de raserade ekosystemen måste vi låta överexploaterade fiskbestånd återhämta sig. I dag har vi ett system där olönsamt fiske efter arter som är på väg att utrotas finansieras av bidrag. Pengarna som regeringen vill satsa skulle kunna användas till en omställning av detta sjuka system, säger Anders.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta