Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Utökad satsning på havsmiljön

Skall Sverige bli en förebild för andra länder med sin ökade satsning på havsmiljön? (Foto. Mauri Rautkari/WWF Canon)

Världsnaturfonden WWF välkomnar miljöminister Andreas Carlgrens besked om att satsa på havsmiljön i den kommande budgeten.
– Det är mycket glädjande att en svensk havsplaneringslag äntligen kommer på plats. Vi förväntar oss att regeringen nu även kommer att tillsätta tillräckliga resurser för att kunna genomföra en samlad nationell havsplanering på ett bra sätt, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
Sverige har en av EU:s längsta kuststräckor och ett särskilt ansvar att planera och förvalta havsresurserna för att ekosystemen ska fungera. Idag finns många anspråk på havet från exempelvis yrkesfiske, vindkraft, sjöfart, turism och rekreation. WWF har därför länge arbetat för en mer samlad planering och förvaltning av havet – för att minska trycket på havsmiljön och risken för konflikter mellan olika intressen.

 WWF anser att det lagförslag som tidigare presenterats av utredaren och Fiskeriverkets tidigare generaldirektör Axel Wenblad är mycket bra. Syftet är att få ett heltäckande och harmoniserat nationellt system för havsplanering som utgår från vad ekosystemet klarar av och som säkrar en hållbar utveckling i våra havsområden.
– Genom en ekosystembaserad strategi kan Sverige bli en förebild för andra länder, säger Åsa Andersson, Östersjöchef på WWF.
Fiskejournalens havsfiskeexpert Anders Nicander säger  att satsningen på havsplanering är mycket välkommen, förutsatt att man har modet att se var de verkligt stora problemen ligger.
– Våra hav är svårt sargade efter  årtionden av brutalt överfiske. Ska man kunna återskapa de raserade ekosystemen måste vi låta överexploaterade fiskbestånd återhämta sig. I dag har vi ett system där olönsamt fiske efter arter som är på väg att utrotas finansieras av bidrag. Pengarna som regeringen vill satsa skulle kunna användas till en omställning av detta sjuka system, säger Anders.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta