Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Mathias Arnham
Utplanterad fisk kan orsaka katastrof

Att illegalt plantera ut fisk är inte bara förbjudet, utan kan också vara livshotande för befintliga fiskbestånd.

Idag kan vem som helst beställa fiskar för utplantering via nätet. Det kan innebära att våra egna fiskbestånd helt kan slås ut av allvarliga sjukdomar.
Att människan i alla tider har gillat att mixtra med naturen genom utplanteringar, det vet vi. Vi vet också att det i många fall har lett till allvarlig smittspridning och skapat obalans i våra egna ekosystem. Kräftpesten är bara ett exempel.
Idag är det lättare än någonsin att lockas till detta, eftersom man lätt kan beställa karpar, malar eller störar på nätet och med sitt eget sportfiske i fokus, släppa ut dem i en närliggande sjö.
– Det finns virus på karpfiskar som kan bli katastrofala för hela den svenska fiskfaunan, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson till ABC-kanalen.

Syns inte på fisken
Vissa infektionssjukdomar är vanliga på fiskar från övriga Europa, men våra svenska fiskbestånd är tämligen fria från dem i dagsläget. Stefan Nyström från Sportfiskarna vill därför varna för följderna.

– Det syns inte på fisken att de är infekterade. Någon släpper ut dem i en sjö och tror att de har tillfört något, men i själva verket kan de ha orsakat en ekologisk katastrof i hela vattensystemet.
Den som vill plantera ut fisk, kan ansöka om tillstånd från länsstyrelsen. Då kontrolleras alla fiskar, så att de är garanterat fria från sjukdomar samt att man gör en bedömning av hur utsättningen påverkar övriga arter.
Illegal utplantering kan ge upp till sex månaders fängelse. Man kan även bli ersättningsskyldig till berörda fiskerättsägare, vars fiskbestånd har påverkats av sjukdomar till följd av utplanteringen.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
23 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta