Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Mathias Arnham
Utplanterad fisk kan orsaka katastrof

Att illegalt plantera ut fisk är inte bara förbjudet, utan kan också vara livshotande för befintliga fiskbestånd.

Idag kan vem som helst beställa fiskar för utplantering via nätet. Det kan innebära att våra egna fiskbestånd helt kan slås ut av allvarliga sjukdomar.
Att människan i alla tider har gillat att mixtra med naturen genom utplanteringar, det vet vi. Vi vet också att det i många fall har lett till allvarlig smittspridning och skapat obalans i våra egna ekosystem. Kräftpesten är bara ett exempel.
Idag är det lättare än någonsin att lockas till detta, eftersom man lätt kan beställa karpar, malar eller störar på nätet och med sitt eget sportfiske i fokus, släppa ut dem i en närliggande sjö.
– Det finns virus på karpfiskar som kan bli katastrofala för hela den svenska fiskfaunan, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson till ABC-kanalen.

Syns inte på fisken
Vissa infektionssjukdomar är vanliga på fiskar från övriga Europa, men våra svenska fiskbestånd är tämligen fria från dem i dagsläget. Stefan Nyström från Sportfiskarna vill därför varna för följderna.

– Det syns inte på fisken att de är infekterade. Någon släpper ut dem i en sjö och tror att de har tillfört något, men i själva verket kan de ha orsakat en ekologisk katastrof i hela vattensystemet.
Den som vill plantera ut fisk, kan ansöka om tillstånd från länsstyrelsen. Då kontrolleras alla fiskar, så att de är garanterat fria från sjukdomar samt att man gör en bedömning av hur utsättningen påverkar övriga arter.
Illegal utplantering kan ge upp till sex månaders fängelse. Man kan även bli ersättningsskyldig till berörda fiskerättsägare, vars fiskbestånd har påverkats av sjukdomar till följd av utplanteringen.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta