Utplanterad fisk kan orsaka katastrof

Att illegalt plantera ut fisk är inte bara förbjudet, utan kan också vara livshotande för befintliga fiskbestånd.

Idag kan vem som helst beställa fiskar för utplantering via nätet. Det kan innebära att våra egna fiskbestånd helt kan slås ut av allvarliga sjukdomar.
Att människan i alla tider har gillat att mixtra med naturen genom utplanteringar, det vet vi. Vi vet också att det i många fall har lett till allvarlig smittspridning och skapat obalans i våra egna ekosystem. Kräftpesten är bara ett exempel.
Idag är det lättare än någonsin att lockas till detta, eftersom man lätt kan beställa karpar, malar eller störar på nätet och med sitt eget sportfiske i fokus, släppa ut dem i en närliggande sjö.
– Det finns virus på karpfiskar som kan bli katastrofala för hela den svenska fiskfaunan, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson till ABC-kanalen.

Syns inte på fisken
Vissa infektionssjukdomar är vanliga på fiskar från övriga Europa, men våra svenska fiskbestånd är tämligen fria från dem i dagsläget. Stefan Nyström från Sportfiskarna vill därför varna för följderna.
– Det syns inte på fisken att de är infekterade. Någon släpper ut dem i en sjö och tror att de har tillfört något, men i själva verket kan de ha orsakat en ekologisk katastrof i hela vattensystemet.
Den som vill plantera ut fisk, kan ansöka om tillstånd från länsstyrelsen. Då kontrolleras alla fiskar, så att de är garanterat fria från sjukdomar samt att man gör en bedömning av hur utsättningen påverkar övriga arter.
Illegal utplantering kan ge upp till sex månaders fängelse. Man kan även bli ersättningsskyldig till berörda fiskerättsägare, vars fiskbestånd har påverkats av sjukdomar till följd av utplanteringen.

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...