Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Utrotningshotad fisk i kockens panna

I lördagens Göteborgsposten lockade Elon kunder till butiken med utrotningshotad fisk – tillagad i butiken av en kock. (Foto/källa: Göteborgsposten lördag)

Sillhajen är klassad som utrotningshotad och är belagd med fiskeförbud av EU. I helgen som gick serverades ångkokt sillhaj på ett köpcenter – tillagad av en meriterad kock.
När vitvarukedjan Elon ville locka besökare till en av sina butiker i Göteborg bjöd man in den meriterade kocken Carl Almgren för att laga mat i butiken. Han har både OS- och VM-guld i matlagning på meritlistan, men hade inga problem med att servera en utrotningshotad art till butikens gäster. Fiskejournalen ringde upp Carl för en förklaring.
Ser du några problem med att servera en utrotningshotad art?
– Detta var en bifångst och med de regler som finns, fick fisken inte släppas tillbaks. Så nej, inte i detta fall.
Men du har ju ändå bidragit till handel med sillhaj genom att köpa den.
– Fisken var redan såld till ”Feskakörka” när jag köpte den på deras auktion.
Du driver ju cateringfirma, serverar du sillhaj eller några andra utrotningshotade arter i din verksamhet i nuläget?
– Nej, jag är principiellt emot hajfiske.
Enligt din hemsida kan man beställa hälleflundra av dig. Är de fiskade på hållbara bestånd?
– Ja, så är det. Bäst är väl att du ringer fiskgrossisten Bläckfisken AB där jag köper all min fisk.

När vi ringer fiskgrossisten får vi veta att hälleflundrorna som säljs just nu är bifångster på grund av fiskestopp. Vi frågar om det, efter fiskestoppet, finns livskraftiga bestånd fiska på.
– De påstår det, säger Alex-Zander Kronberg, Bläckfisken AB.
Är de fiskebåtarna anslutna till MSC?
– Nej, den är ju rödlistad så man ska undvika att äta hälleflundra säger de. Men det säger de ju om allting…
Vill du veta vilka fiskar som du kan äta med gott samvete? Här kan du ladda ner WWF:s fiskguide. Den finns även i fickformat så att du kan ta med den på restaurangen. Ställ krav på kocken!
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta