Utrotningshotad fisk i kockens panna

I lördagens Göteborgsposten lockade Elon kunder till butiken med utrotningshotad fisk – tillagad i butiken av en kock. (Foto/källa: Göteborgsposten lördag)

Sillhajen är klassad som utrotningshotad och är belagd med fiskeförbud av EU. I helgen som gick serverades ångkokt sillhaj på ett köpcenter – tillagad av en meriterad kock.
När vitvarukedjan Elon ville locka besökare till en av sina butiker i Göteborg bjöd man in den meriterade kocken Carl Almgren för att laga mat i butiken. Han har både OS- och VM-guld i matlagning på meritlistan, men hade inga problem med att servera en utrotningshotad art till butikens gäster. Fiskejournalen ringde upp Carl för en förklaring.
Ser du några problem med att servera en utrotningshotad art?
– Detta var en bifångst och med de regler som finns, fick fisken inte släppas tillbaks. Så nej, inte i detta fall.
Men du har ju ändå bidragit till handel med sillhaj genom att köpa den.
– Fisken var redan såld till ”Feskakörka” när jag köpte den på deras auktion.
Du driver ju cateringfirma, serverar du sillhaj eller några andra utrotningshotade arter i din verksamhet i nuläget?
– Nej, jag är principiellt emot hajfiske.
Enligt din hemsida kan man beställa hälleflundra av dig. Är de fiskade på hållbara bestånd?
– Ja, så är det. Bäst är väl att du ringer fiskgrossisten Bläckfisken AB där jag köper all min fisk.
När vi ringer fiskgrossisten får vi veta att hälleflundrorna som säljs just nu är bifångster på grund av fiskestopp. Vi frågar om det, efter fiskestoppet, finns livskraftiga bestånd fiska på.
– De påstår det, säger Alex-Zander Kronberg, Bläckfisken AB.
Är de fiskebåtarna anslutna till MSC?
– Nej, den är ju rödlistad så man ska undvika att äta hälleflundra säger de. Men det säger de ju om allting…
Vill du veta vilka fiskar som du kan äta med gott samvete? Här kan du ladda ner WWF:s fiskguide. Den finns även i fickformat så att du kan ta med den på restaurangen. Ställ krav på kocken!
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...