Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Utrotningsstöd

I fredagens Göteborgs Posten kan man läsa om hur två yrkesfiskare använt de pengar de fått av Fiskeriverket, för att skrota sin gamla båt, till att köpa en ny båt.
Fiskeriverket har haft som mål att minska fiskeflottan. Därför har man delat ut skrotningsbidrag till dem som valt att skrota båten och sluta fiska. Allt detta för att det är ett faktum att den svenska fiskeflottan har en stor överkapacitet. De yrkesfiskare GP skriver om har alltså skrotat sin gamla båt och för pengarna de fick köpt en ny. De har dock inte gjort något formellt fel eller fört Fiskeriverket bakom ljuset.
Istället för den gamla båten har man köpt en båt som mäter 9,95 meter och därmed inte omfattas av samma begränsningar som båtar över 10 meter. Detta är för övrigt en trend bland yrkesfiskare som på så sätt undgår kontroll och kan fiska lite som man vill.

Utrotningskriget fortsätter och allt fler arter förs upp på Artdatabankens lista över hotade arter. Det är långt kvar innan Sverige och EU kan stoltsera med något annat än att man ligger bakom världens sämsta fiskepolitik.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta