Den såväl charmiga som skickliga fiskekollegan Uttern har ökat i antal. Dock bär uttrarna på höga halter miljögifter. " /> Uttern ökar i antal | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Beslutet om skyddsjakt på utter fick hård kritik från Naturskyddsföreningen.
Uttern ökar i antal

Den såväl charmiga som skickliga fiskekollegan Uttern har ökat i antal. Dock bär uttrarna på höga halter miljögifter.
Uttern trivs i lugnt strömmande vatten och kan även leva i havet. Synen av utter kopplas starkt samman med friska vattenmiljöer. Det är miljögifterna PCB och DDT som varit det stora hotet. Nu har man dock även hittat de mer ”moderna” gifterna perflourerade ämnen, PFOS, i utter, vilket innebär att ämnena också finns i fisken som de äter.
Nästa vecka utterinleds en fyra dagar lång europeisk konferens om uttern på Naturhistoriska riksmuseet. Inbjudna forskare och biologer från olika delar av Europa kommer och berättar om sina senaste forskningsrön.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta