Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Utveckla fisketurism

Fisketurismutvecklare – ett härligt, sammanskrivet ord och kanske drömjobbet för den som tror på sportfisket som en resurs. Leader-projekt i Skaraborg söker en person som vill satsa på det här jobbet.
Det är Leader-projekten i östra och norra Skaraborg som vill ha tag på en person som kan de här frågorna. I en annons söker de en projektledare för projektet ”Fisket – en resurs för naturturism och landsbygdsutveckling. Projektledaren ska identifiera och coacha företag och föreningar som vill ut på den europeiska marknaden för fisketurism. Målgruppen är företag inom fiske- eller besöksnäringen, men även fiskeområdesföreningar kan bli involverade.
Den som är intresserad av det här jobbet kan få mer information från Tuula Saarimäki tel. 070-246 00 99 eller Maria Gustavsson tel. 070-583 55 15.
Svenne Andersson


Fiskelycka på Hökensås som ligger mitt i det område vars fisketurism nu ska utvecklas. (Foto: Mikael Persson)

Fiskelycka på Hökensås som ligger mitt i det område vars fisketurism nu ska utvecklas. (Foto: Mikael Persson)

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta