Annons
Vackert Västerås – fiskvägen blev en succé! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 dagar sedan Sverige Anders Lundin
Svartån levererar i Västerås! Foto: Ingemar Näslund
Vackert Västerås – fiskvägen blev en succé!

Asp som leker och flera andra arter som passerar. Fiskvägen i Västerås blev precis den succé som man hade hoppats på.

Stadsnära natur engagerar och faunapassagen i centrala Västerås är inget undantag. Många har stått vid Svartåns strand och spanat efter fisk, och det har faktiskt passerat en hel del arter. När den första säsongen ska summeras så säger ansvariga att den presterat över förväntan.
– Det har varit strået vassare än vad jag vågade hoppas på, säger Johan Lind, projektledare Mälarenergi Vattenkraft, till SVT.

Glädjande nog har både ål och flodnejonögat simmat förbi, men framför allt är det asp som varit den flitigaste besökaren.
– Vi hade en förhoppning att asparna skulle klara av att leka i själva passagen, och det har det gjort, så det är extra kul. Det har varit helt tjockt med asprom på stenarna och stenblocken här i passagen, så det verkar nästan som de använt faunapassagen primärt för att leka, säger Johan Lind.
Här kan du se hela inslaget i SVT.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Frågan är vilken diet denna gädda går på? Foto: Sola Predators
Fet, fetare, fetast – vad har denna gädda slukat?

Första advent närmar sig, och redan nu anländer en tidig julgris. Det handlar om en häpnadsväckande fet Värmlandsgädda, som vi förstås undrar vilken diet den kan tänkas gå på?

Gäddan i sin helhet.

Gäddan i sig kommer inte att skriva in sig i historieböckerna, eftersom den ”bara” vägde 7 kilo. Men med tanke på att den bara var 95 centimeter så är det underförstått att den var ovanligt tungt lastad. Som synes på bilden så har den frossat ordentligt på något, frågan är bara vad?
– Ja, den var riktigt fet. Vi har pratat en del om detta, och det går sjukt stor mört i det området vi fiskar på, en vanlig storlek är 20–25 centimeter. Vi tror att den stått och tryckt i sig en massa mört.

Det säger Daniel Löf i fisketeamet Sola Predators, som var med när kompisen Andreas Henriksson fick upp gäddan. De övriga i laget är Jesper Nilsson och Andreas Larsson.
Vi tackar för bilden på ”julgrisen” och hänvisar till Sola Predators Instagram för er som närmare vill följa deras fiskafängen.

Du kanske även gillar detta