Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Vackra öringar på Gotland

Den årligt återkommande Öringträffen på Gotland firar elva år och är den största i sitt slag – landfiskebaserad tävling. Öringträffen är en tävling där skönheten sitter i högsätet.
Formatet är en lagtävling där det inte handlar om mängdfiske, utan om att se till att fånga en vacker och välkonditionerad, blank öring. Inga ”återblänkare”, eller halvfärgade fiskar godkänns och vinnare blir det lag som fångat fisken med högst konditionsfaktor efter den så kallade Fultonformeln.
Dessutom delas ett specialpris ut till den i domarens tycke vackraste fisken – den så kallade raketfisken.
Årets tävling har lockat 42 lag, med två eller tre personer per lag – gott och väl över 100 tävlande. Prisbordet är gediget med bland annat Fiskejournalen, ABU Garcia, Ålands turistförening, Viking Line och Destination Gotland som sponsorer.
Tävlingen går av stapeln den 16 april, mellan klockan 06.00 och 16.00. Arrangörer är Gotlands Sportfiskeklubb.
Nicka Hellenberg

Så här ska öringarna se ut. Förra årets segrare, Team Wombat med en vacker, gotländsk havsöring. (Foto: Nicka Hellenberg)

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta