Vad är bästa sättet att minska marint skräp?

Vad är bästa sättet att minska marint skräp?

Varje år flyter det iland mellan 4000 och 8000 kubikmeter marint skräp på svenska västkusten.

Just nu kan du svara på en så kallad konsultation, en webbenkät, där EU-kommissionen samlar in synpunkter om hur man ska kunna minska mängden marint skräp.
– Jag hoppas att många har sett enkäten och bidragit med sina synpunkter, säger Johanna Eriksson, handläggare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Marint skräp är ett problem som vi måste jobba med gemensamt över nationsgränser för att kunna lösa. Det finns olika åtgärder man kan ta till och för att fånga upp intressenternas åsikt har EU-kommissionen har lagt upp en så kallad konsultation i form av en enkät på webben, där alla medborgare är välkomna att tycka till.
Resultaten av konsultationen kommer att användas som underlag när EU-kommissionen ska formulera målsättningen för EUs arbete med att reducera mängden marint skräp.
– Det behövs många olika typer av åtgärder för att komma tillrätta med problemen och oftast vet berörda aktörer bäst hur de kan bidra till att lösa problemen, säger Johanna Eriksson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
Alla medborgare är välkomna att fylla i enkäten, men den vänder sig särskilt till representanter för branscher inom avfallshantering, plastproduktion, återvinning, fiske och sjöfart, samt till myndigheter och organisationer som jobbar med marint skräp. Enkäten är öppen till 18 december.
Varje år flyter det iland mellan 4000 och 8000 kubikmeter marint skräp på svenska västkusten. Det krävs internationell samverkan för att vi ska komma tillrätta med problemen men det krävs också att vi arbetar på hemmaplan.
– Det är viktigt att berörda aktörer bidrar – avfallsbranschen, plastproducenter, fiskeri- och sjöfartsnäringen – liksom den stora allmänheten, vi måste alla dra vårt strå till stacken, säger Johanna Eriksson.

Svara på konsultationen:
http://ec.europa.eu/environment/consultations/marine_litter_en.htm

Läs mer om marint skräp på HaV:s hemsida:
www.havochvatten.se/kunskap-om-vara-vatten/miljohot/marint-skrap.html

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...