Förhoppningsvis bidrar denna undersökning till att visa för myndigheter och makthavare hur stort fiskeintresset i landet är. Foto: Martin Falklind
Förhoppningsvis bidrar denna undersökning till att visa för myndigheter och makthavare hur stort fiskeintresset i landet är.
Foto: Martin Falklind[/caption]En stor undersökning har fokuserat på svenskarnas fritidsintressen. Generellt är det ganska vardagliga intressen som dominerar som läsning, mat, film och TV. Jakt och fiskeintresset visar sig vara lika stort som hockeyintresset i landet. " /> Vad gör du på fritiden? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Vad gör du på fritiden?

Förhoppningsvis bidrar denna undersökning till att visa för myndigheter och makthavare hur stort fiskeintresset i landet är. Foto: Martin Falklind


Förhoppningsvis bidrar denna undersökning till att visa för myndigheter och makthavare hur stort fiskeintresset i landet är.
Foto: Martin Falklind

En stor undersökning har fokuserat på svenskarnas fritidsintressen. Generellt är det ganska vardagliga intressen som dominerar som läsning, mat, film och TV. Jakt och fiskeintresset visar sig vara lika stort som hockeyintresset i landet.
I ett välfärdssamhälle blir fritidsintressena en viktig del i det vi gör och det vi är. Nu har SIFO genomfört en stor undersökning där våra fritidsintressen är kartlagda. I topp på 38 procent kommer att lyssna på musik, strax därefter följer läsning på 37 procent. Redan på tredje plats kommer faktiskt att resa, något som ju kräver betydligt mer insats än att läsa en bok. Sen följer åter vardagliga ting, som film, mat, alkohol, trädgård.
När vi kommer till de mer specifika intressena på listan , så börjar det bli intressant.
Rubriken ”Jakt och Fiske” hamnar på nio procent. Man har då ställt frågan: Vad är ditt största intresse? Ishockey hamnar också på nio procent. Golf hamnar på 8 procent och motorsport på sex procent, medan trav och galopp hamnar på fyra procent. Detta blir intressant när man tittar på till exempel Public Service fördelning av programtid. Hur många timmar av trav och ishockey erbjuds i TV-tablån kontra SVT:s satsningar på fiske – som är i stort sett obefintliga räknat i antal timmar.
Denna undersökning är ännu en i ledet av opinionsundersökningar som visar på hur stort intresset för jakt och fiske egentligen är. Dessutom är det ett intresse som just nu växer.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
38 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta