Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Vad händer, Fiskeriverket?

Tidigare i år rapporterade vi om ett mycket proaktivt förslag från Fiskeriverket om att freda fiskbestånden Gullmarsfjorden efter samma modell som i 8-fjordarområdet. De nya reglerna skulle ha trätt i kraft första juni i år.
Gullmarsfjorden är en skugga av sitt forna jag vad gäller livet under ytan. Ett alldeles för intensivt yrkes- och husbehovsfiske  knäckte de rika fiskbestånden och trots att fisket minskat drastiskt har fisken inte kommit tillbaka. När Fiskeriverket i våras gick ut med en remiss kring ett förslag om att endast tillåta fiske med krok och burar och helt freda torsk, kolja och bleka tändes ett litet hopp om att fiskbestånden skulle kunna börja växa. Frågan är bara vad som hände med det goda förslaget?
Anders Nicander

Gullmarsjorden var en gång ett fantastiskt sportfiskevatten. Kanske kan den bli det igen. (Foto: Anders Nicander)


Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta