Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Vad händer, Fiskeriverket?

Tidigare i år rapporterade vi om ett mycket proaktivt förslag från Fiskeriverket om att freda fiskbestånden Gullmarsfjorden efter samma modell som i 8-fjordarområdet. De nya reglerna skulle ha trätt i kraft första juni i år.
Gullmarsfjorden är en skugga av sitt forna jag vad gäller livet under ytan. Ett alldeles för intensivt yrkes- och husbehovsfiske  knäckte de rika fiskbestånden och trots att fisket minskat drastiskt har fisken inte kommit tillbaka. När Fiskeriverket i våras gick ut med en remiss kring ett förslag om att endast tillåta fiske med krok och burar och helt freda torsk, kolja och bleka tändes ett litet hopp om att fiskbestånden skulle kunna börja växa. Frågan är bara vad som hände med det goda förslaget?
Anders Nicander

Gullmarsjorden var en gång ett fantastiskt sportfiskevatten. Kanske kan den bli det igen. (Foto: Anders Nicander)


Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta