eman_vattenkraftI Emån simmar världens största havsöringar. Mark och- miljödomstolen kräver därför att kraftverket installerar ett finmaskigt galler för att styra bort fisken från turbinerna, men ägaren vägrar, trots hot om vite. " /> Vägrar installera galler – trots domstolsbeslut | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vägrar installera galler – trots domstolsbeslut

eman_vattenkraftI Emån simmar världens största havsöringar. Mark och- miljödomstolen kräver därför att kraftverket installerar ett finmaskigt galler för att styra bort fisken från turbinerna, men ägaren vägrar, trots hot om vite.
Karlshammars kraftverk ligger utanför Mönsterås vid Emån,  känt för sin artrikedom och sin storvuxna havsöring. Just öringen har gett upphov till en infekterad strid mellan kraftverkets ägare, och naturvänner.
Mark och- miljödomstolen kräver att ägaren ska installera ett finmaskigt galler för att styra bort fisken från turbinerna. Men trots att domen i maj vann laga kraft, och trots att länsstyrelsen har förlagt Karlshammars kraftverk med vite på en halv miljon så har inget hänt. Ingemar Relfsson som äger kraftverket ser dock ingen anledning till att installera det nödvändiga gallret. Dessutom menar han att det inte bevisats att någon fisk dött i turbinerna.
– Ingen kan påstå att någon fisk har dött någonstans. Det saknas bevis och ingen har sett något, säger han till SVT.
Klicka här för att se inslaget i SVT.
Läs mer om vattenkraft här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta