Relativt enkla ingrepp kan åstadkomma mycket förbättring för fiskar och ekologi, som här i Insjöbacken, Nacka..  Foto: Tobias Fränstam Relativt enkla ingrepp kan åstadkomma mycket förbättring för fiskar och ekologi, som här i Insjöbacken, Nacka..
Foto: Tobias Fränstam[/caption] " /> Vägtrummor byttes för fisken | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Vägtrummor byttes för fisken
Relativt enkla ingrepp kan åstadkomma mycket förbättring för fiskar och ekologi, som här i Insjöbacken, Nacka..  Foto: Tobias Fränstam

Relativt enkla ingrepp kan åstadkomma mycket förbättring för fiskar och ekologi, som här i Insjöbacken, Nacka..
Foto: Tobias Fränstam

Sportfiskarna och Nacka kommun har åtgärdat två dåligt fungerande vägtrummor i Insjöbäcken på Värmdö.
Genom att vägtrummor placeras rätt kan man förbättra mycket för de svenska fiskbestånden. I Nacka har man nu åtgärdat en vandringshinder genom att byta två dåligt placerade vägtrummor mot en större vägtrumma som lagts djupare och utan lutning. Nu utgör den inget vandringshinder längre. I bäcken mellan Insjön och havsviken har dessutom grus och sten lagts för att underlätta fiskvandringen.
– Åtgärden kommer att gynna abborre, gädda och vitfisk som nu kan vandra upp för lek redan i vår. Även öring kan komma att leka i bäcken, lekgropar efter öring har tidigare setts i bäcken så med förbättrad lekbiotop kan det nu även bli öringlek till hösten, berättar Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna Region Mälardalen.

Maria Ålander
Källa: Sportfiskarna

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta