Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Välbesökt båtmässa

Ett brett spektra av båtar lockade mycket besökare till årets flytande båtmässa Allt på sjön. Foto: Sweboat

Över 20 000 båtintresserade människor besökte i helgen premiären av den flytande båtmässan Allt på Sjön i Gustavsberg. Under tre dagar fyllda med sol och vackert väder visades 205 nya motor- och segelbåtar samt produkter från 46 tillbehörsleverantörer.
– Det stora intresset bland besökarna visar på hur betydelsefullt båtlivet är för oss i Sverige, Säger Mats Eriksson, VD på Sweboat.
20 564 besökare hade besökt mässan då den stängde på söndag kväll. De besökande har kunnat se allt från roddbåtar och små dagsutflyktsbåtar till över 17 meter långa motor- och segelbåtar i mångmiljonklassen.
– Tillsammans med Värmdö Kommun och Arcona Yachts har vi lagt grunden för en återkommande båtfest i Gustavsbergs Hamn avslutar Mats Eriksson.
Allt på Sjön arrangeras av Sweboat – Båtbranschens Riksförbund i samarbete med Värmdö Kommun och Arcona Yachts.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta