Välbesökt laxkonferens

Östersjölaxen skapar intresse i både Finland och Sverige. (Foto: Virve Sallisalmi)

Östersjölaxen skapar intresse i både Finland och Sverige. (Foto: Virve Sallisalmi)

Sportfiskarna: Ett program med olika föredrag om bland annat sommarens laxsjukdomsutbrott och klimat- och gruvverksamhetens påverkan på Östersjölaxen lockade över 130 intresserade deltagare till Torneå.
Syftet med laxkonferensen i Torneå var att knyta kontakter och öka samarbetet mellan finska och svenska laxfiskeintresserade. Anordnande organisationer vill att fiskare på båda sidor om Östersjön ska dra lärdomar av varandra. Syftet är att bevara Östersjöns olika laxbestånd och konferensen skulle kunna bli inledningen till ett ökande samarbete mellan olika organisationer i Sverige och Finland.
– Det är stora förändringar på gång inom laxfiske på finska sidan av Torneälven, förra gången vi var på konferens i Torneå bedrevs en stor del av det finska kommersiella laxfisket med hjälp av långrev men nu är havsfisket förbjudet och Finland arbetar med en ny strategi för lax och havsöring, säger Glenn Douglas, Sportfiskarnas sakkunnige i laxfrågan.
Det flesta av publikens frågor rörde miljö- och vattenkvalité och därför var det bra med information från Norrbottens länsstyrelse angående gruvverksamhetens påverkan på fiskbestånd, samt information om vad som händer på dioxinfronten.
– Många nya idéer kom fram under konferensen i Torneå och redan nu planerar vi en träff i Norrbotten nästa år med havsöring som tema, berättar Glenn Douglas.
Konferensen anordnades av Salmon Committee of Bothnian Bay (SALCOM) som består av representanter från Kommunförbundet Norrbotten, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Lapin Liitto, Närings trafik och miljöcentralen (Ely Keskus), Tornedalsrådet och Gränsälvskommissionen.

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...