Östersjölaxen skapar intresse i både Finland och Sverige. (Foto: Virve Sallisalmi) Östersjölaxen skapar intresse i både Finland och Sverige. (Foto: Virve Sallisalmi)[/caption] " /> Välbesökt laxkonferens | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Välbesökt laxkonferens
Östersjölaxen skapar intresse i både Finland och Sverige. (Foto: Virve Sallisalmi)

Östersjölaxen skapar intresse i både Finland och Sverige. (Foto: Virve Sallisalmi)

Sportfiskarna: Ett program med olika föredrag om bland annat sommarens laxsjukdomsutbrott och klimat- och gruvverksamhetens påverkan på Östersjölaxen lockade över 130 intresserade deltagare till Torneå.
Syftet med laxkonferensen i Torneå var att knyta kontakter och öka samarbetet mellan finska och svenska laxfiskeintresserade. Anordnande organisationer vill att fiskare på båda sidor om Östersjön ska dra lärdomar av varandra. Syftet är att bevara Östersjöns olika laxbestånd och konferensen skulle kunna bli inledningen till ett ökande samarbete mellan olika organisationer i Sverige och Finland.
– Det är stora förändringar på gång inom laxfiske på finska sidan av Torneälven, förra gången vi var på konferens i Torneå bedrevs en stor del av det finska kommersiella laxfisket med hjälp av långrev men nu är havsfisket förbjudet och Finland arbetar med en ny strategi för lax och havsöring, säger Glenn Douglas, Sportfiskarnas sakkunnige i laxfrågan.
Det flesta av publikens frågor rörde miljö- och vattenkvalité och därför var det bra med information från Norrbottens länsstyrelse angående gruvverksamhetens påverkan på fiskbestånd, samt information om vad som händer på dioxinfronten.

– Många nya idéer kom fram under konferensen i Torneå och redan nu planerar vi en träff i Norrbotten nästa år med havsöring som tema, berättar Glenn Douglas.
Konferensen anordnades av Salmon Committee of Bothnian Bay (SALCOM) som består av representanter från Kommunförbundet Norrbotten, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Lapin Liitto, Närings trafik och miljöcentralen (Ely Keskus), Tornedalsrådet och Gränsälvskommissionen.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta