Väldig svärdfisk dök upp på simskola

Den stora svärdfisken väckte uppståndelse när den drogs upp ur Falsterbokanalen. Foto: Sylvester Sebastianson

Barnen i Ljunghusens simskola kommer nog aldrig att glömma dagens simlektion i Falsterbokanalen. Plötsligt får de syn på något stort i ytan och när simtränaren lyfter i land en tvåmeters svärdfisk kunde de knappt tro sina ögon.

Den döda fisken var i relativt bra skick och hade troligtvis inte legat i vattnet särskilt länge. Rapporter om svärdfiskar i Öresund är mycket ovanliga och de fiskar som emellanåt dyker upp är ofta betydligt mindre.

”Barn och vuxna kom fram och alla tyckte att det var jättespännande”

– Fisken var jättestor och jag kunde knappt få upp den på land. Barn och vuxna kom fram och alla tyckte att det var jättespännande, berättar simtränaren Sylvester Sebastianson.

Vad som orsakade svärdfiskens död är oklart, liksom varifrån den kom. Men när vi kontaktar marinbiologen Björn Källström är han inte särskilt överraskad, och tror att vi kan förvänta oss fler liknande fynd i framtiden.

”Vi kommer att få vänja oss vid att allt fler nya fiskarter hittar till våra kuster”

– Svärdfisken har ett stort utbredningsområde i tropiska till tempererade vatten men de finns vanligtvis inte på våra breddgrader. Orsaken att svärdfisk, liksom flera andra fiskarter som vanligtvis förekommer i varmare vatten, kommer hit kan förklaras med ökade vattentemperaturer som orsakas av den pågående klimatförändringen. Vi kommer att få vänja oss vid att allt fler nya fiskarter hittar till våra kuster samtidigt som andra, exempelvis torsken, försvinner när klimatzonerna flyttas norrut på vårt halvklot. I andra fall av spektakulära nya förekomster, som exempelvis den blåfenade tonfisken, kan orsaken vara att fiskbestånden håller på att återhämta sig efter lyckade förvaltningar. Men för svärdfiskens del ser bestånden tyvärr ut att gå åt fel håll, framför allt på grund av ett för högt fisketryck. Uppvärmningen av havet kommer att drabba snabbsimmande fiskar hårt eftersom varmare vatten kan hålla mindre syrgas. Att dessa arter tvingas söka sig till nya havsområden kan därför också bero på att de försöker undvika att kvävas av syrebrist i vattnet, säger han.

I morgon är det dags för en ny simlektion och frågan är om barnen kan koncentrera sig på simningen, eller om de hellre springer runt och letar efter svärdfiskar. – Ja, det blir spännande att se. Men det hoppas jag för vi har mycket kvar att lära, skrattar Sylvester.

[allergallery id=”46663″]

Hans Hällman

 

Publicerad: 01 August 2017
Av: Hans Hällman