Vallgravsmetet dominerades av invasiva smörbultar

Den svartmunnade smörbulten sprider sig snabbt och uppvisar stor tolerans mot varierande salthalt. Kommer den även etablera sig i det marina kustvattnet? Foto: GMBL

Den svartmunnade smörbulten blir allt vanligare i Göta älvs mynningsområde och sprider sig till närliggande vatten. Det märkte inte minst deltagarna i årets upplaga av Vallgravsmetet i centrala Göteborg. Forskare varnar för att musselbestånden kan påverkas av artens utbredning.

De 164 deltagarna i årets upplaga av Vallgravsmetet fick sammanlagt 94 svartmunnade smörbultar. Det var betydligt fler än tidigare år och ett tydligt tecken på artens förmåga att sprida sig.
Det första svenska fyndet rapporterades 2008 och sedan dess har den svartmunnade smörbulten etablerat sig i stora delen av Östersjön och i Göta älvs mynningsområde. Artens framfart sker på bekostnad av andra arter och Leon Green, som forskar på den svartmunnade smörbulten vid Göteborgs universitet, tror att den kan hota västkustens musselbestånd om den även etablerar sig i det salta kustvattnet.

”Även om smörbulten äter många olika saker så tror jag det finns en risk att musselbestånden kan påverkas…”

– Jag är precis hemkommen ifrån en fältresa till Bulgarien, där svartmunnad smörbult lever naturligt i Svarta Havet. Det är otroligt uppenbart att de i sin naturliga miljö äter enorma mängder musslor. Så fort vi hade fångat fiskarna, och släppte ner dem i akvarier började de bajsa ut musselskal, främst från blåmussla. Även om smörbulten äter många olika saker så tror jag det finns en risk att musselbestånden kan påverkas även här i Västerhavet ifall den sprider sig ut till havskusterna, berättar han.

Arten är även känd för att konkurrera ut andra fiskar. Under årets vallgravsmete fångades inte en enda gärs, trots att den tidigare var vanlig i vallgraven. Huruvida det beror på den svartmunnade smörbulten är ännu inte klarlagt.

Vallgravsmetet präglades annars av strålande sol och hög stämning.
Här kan du läsa mer om den 44:e upplagan av tävlingen.

Hans Hällman

Publicerad: 3 juni 2017
Av: Hans Hällman