Miljöminister Isabella Lövin har presenterat ett innehåll i vårbudgeten som säkerligen får många vattenvänner att dra en lättnadens suck. Regeringen väljer nämligen att lägga 200 miljoner kronor på svenska våtmarker. " /> Vändning om vattnet – 200 miljoner kronor satsas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Nu läggs det 200 miljoner mer på vattenvård. Foto: Pontus Larsryd
Vändning om vattnet – 200 miljoner kronor satsas

Miljöminister Isabella Lövin har presenterat ett innehåll i vårbudgeten som säkerligen får många vattenvänner att dra en lättnadens suck. Regeringen väljer nämligen att lägga 200 miljoner kronor på svenska våtmarker.

Både sportfiskare, andra naturvänner och myndighetsföreträdare riktade skarp kritik mot Moderaternas och Kristdemokraternas höstbudget, där 300 miljoner kronor för våtmarksinsatser ströks.

Nu korrigeras detta, meddelar Miljöpartiets Isabella Lövin.

– Vi kommer att lägga tillbaka 200 miljoner på ett halvår, som ska gå till våtmarkssatsningar för att vi ser att det finns ett enormt behov att stärka naturens egen förmåga att buffra vatten som kommer från regn. Och att vi ska höja grundvattennivåerna när vi ser hur klimatförändring och torka drabbade förra året, säger Isabella Lövin till Sveriges Radio.

Under hösten 2017 inleddes en stor satsning på våtmarker i Sverige, utifrån ett statligt bidrag. Dessa projekt fick dock avslutas i förtid vid årsskiftet, sedan 600 miljoner kronor till åtgärder för värdefull natur försvunnit i budgeten. Nu lägger regeringen alltså tillbaka en del av de pengarna i vårens budgetförslag, men däremot är det inte klart hur stor andel som kommer att gå till just våtmarker.

– Nej regeringen pekar inte ut exakt vilka områden utan det blir ju våra myndigheter tillsammans med länsstyrelserna som gör det arbetet. Men det här är ett livsviktigt arbete, helt nödvändigt. Jag skulle säga att det var oerhört oansvarigt av M och KD att plocka bort det som är en livförsäkring för Sverige för framtiden, säger Isabella Lövin till Sveriges Radio.

Läs om sjön som tömdes kraftigt:

Flodvåg från damm sköljde bort fisk och sänkte sjö

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Finns det något hopp för Östersjötorsken? Ja, det hoppas aktörerna kring den nya forskningsstationen på Gotland. Foto: Laurence
Här är den nya vaggan för krisande Östersjötorsken

Många torskvänner riktar nu blickarna mot Gotland, där det pågår ett projekt som kan bli Östersjötorskens räddning. Sportfiskarna har nämligen fått de första torskarna levererade till sin forskningsstation Ar.

Det är SLU:s forskningsskepp Svea som kommit med en last, som kan visa sig vara sällsynt värdefull för Östersjöns ekosystem. Det handlar om 150 torskar, som till det yttre verkar vara i god kondition. De kommer nu att vara en levande del av demonstrationsprojektet ”ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön”.
Värd för projektet är Uppsala universitet, i samarbete med stiftelsen BalticWaters2030 och Sportfiskarna.

Förhoppningen är att de aktuella torskarna ska bli föräldrar till många yngel, som kommer att få simma ut i havet när de är redo. Sportfiskarnas projektledare Lars Vallin fick påhälsning av TV4 när torskarna släpptes ut i bassängerna.

– Tricket i det här projektet är att försöka knuffa torskens utveckling förbi äggstadiet som är en flaskhals. I forskningsstationen kommer äggen att utvecklas till yngel i de svarta behållarna i ett kylrum, berättar han i intervjun.

Här kan du se hela inslaget!

Du kanske även gillar detta