[/caption] " /> Vändpunkt för havsmiljön? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vändpunkt för havsmiljön?

Under 2013 kommer den nya politiken att fastslås av EU-parlamentet och fiskeministrarna för att träda i kraft 2014. (Foto: Cannel4)

Det blev en stor framgång för havsmiljön i dag när Europaparlamentets fiskeutskott röstade om ett förslag till ny fiskeripolitik. I framtiden kan kvoterna bli tvungna att sättas på hållbara nivåer och det kan äntligen bli förbjudet att dumpa fisk.
Fiskeriutskottet var i dag eniga om att kvoterna från 2015 måste sättas på hållbara nivåer så att fiskebestånden fem år senare ska vara livskraftiga. Kvoterna bör bestämmas enligt fleråriga planer i stället för, som nu, på ett år i taget,
– Omröstningen i dag markerar en vändpunkt för havsmiljön. Fiskeutskottet har injicerat välbehövligt hopp i reformen av EU:s fiskeripolitik vilket utmanar de europeiska regeringarna att följa efter, säger Jan Isakson, havsmiljöexpert för Greenpeace i ett pressmeddelande.
Isabella Lövin är inte mindre positiv. ”Ett stort steg mot hållbart fiske i Europa!”, skriver hon på sin blogg.
Läs tidigare notiser om utkast.
Morgan Fihn

 

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta