" /> Vandrande fiskar firas globalt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
World Fish Migration Day firas för att gynna världens vandrande fiskarter. Foto: Waddenverenigingt
Vandrande fiskar firas globalt

Den 21 april 2018 firas “World Fish Migration day”. Syftet är att belysa varför fiskar behöver kunna vandra fritt, utan att hämmas av vattenkraft och andra hinder.

Fria vattenvägar är av stor betydelse för många arter. I Sverige blir detta särskilt tydligt när man ser på hur laxen, öringen och ålen hämmas av dammar och kraftverk i våra rinnande vatten.
I många länder är problemen de samma, men involverar då ofta andra arter.
World Fish Migration Day är ett gemensamt försök att öka medvetenheten om de vandrande fiskarnas utsatthet.
Nästa års evenemang  firas den 21 april och har temat Förena fisk, floder och människor .
Evenemanget koordineras av World Fish Migration Foundation och kommer att involvera mängder av aktiviteter globalt.

– Alla som vill hjälpa till med att öka allmänhetens och beslutsfattares förståelse för fiskens behov av fria vattenvägar är välkomna! Vi förväntar oss omkring 500 aktiviteter över hela världen, och det vore kul om även svenska verksamheter vill medverka, hälsar Herman Wanningen, projektkoordinator på World Fish Migration Foundation.

Läs mer om evenemanget här.

Se vilka aktiviteter som redan är anmälda här.

Anmäl en aktivitet här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta