Vandrarmussla hotar ekosystem

Vandrarmussla i Roxen och Glan
I de stora sjöarna i USA och Kanada har massförekomst av vandrarmusslan slagit hårt mot industrier, kraftverk, fiske och friluftsliv. (Foto: Jakob Bergengren)

Stora mängder av vandrarmussla har hittats i sjön Glan och enstaka individer även i sjön Roxens utlopp utanför Norrköping.  Arten växer snabbt och i täta bestånd, med upp till 10 000 individer per kvadratmeter.
– Musslan sitter fast på hårda underlag som sten, träkonstruktioner och på andra musselarter. Det är en för Sverige främmande art som hotar att slå ut inhemska arter av stormusslor, säger Jakob Bergengren på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Vandrarmusslan är triangelformad och upp till fyra centimeter stor som lever i sötvatten men även kan förekomma i bräckt vatten. Unga individer har ett tydligt zick-zackmönster och den kallas därför ibland även zebramussla. På äldre individer blir mönstret otydligare. Ursprungligen kommer den från området kring Kaspiska havet och den dök upp i Sverige första gången på 1920-talet i Mälaren dit den förmodligen kommit med fraktbåtar. 2012 dök den upp i inre Bråviken utanför Norrköping.
– I början av juni fick vi tips från sommarboende vid sjön Glan om att de inte längre kunde använda sin badvik på grund av kraftig tillväxt av små musslor, att barnen skar sönder fötterna, säger Erik Årnfelt vattenekolog på länsstyrelsen Östergötland.
– I förra veckan kunde vi säkert fastställa att det rör sig om vandrarmusslan och att det rör sig om rikliga förekomster i Glan och enstaka individer även i Roxens utlopp.
De kända problemen med vandrarmusslan är framförallt kopplat till dess kraftiga tillväxt och att är mycket vass vilket stör bad- och friluftsliv. I andra länder har den satt igen vattenintag, skadat slussar och kanaler och skapat kraftig påväxt på båtar. Ursprungliga musselarter hotas även genom att de helt enkelt blir överväxta av invaderande vandrarmusslor.
– Vi oroade för effekterna när vandrarmusslan etablerar sig i Motala Ström och Götakanal. Här kan den lätt sprida sig till stora delar av södra Sverige och det finns mycket slussar och andra konstruktioner som kan få problem, säger Erik Årnfelt.
I de stora sjöarna i USA och Kanada har massförekomst av vandrarmusslan slagit hårt mot industrier, kraftverk, fiske och friluftsliv. Kylsystem och vattenintag till kraftverk och industrier sätts igen och driften av bland annat slussar, bevattningsanläggningar och fiskodlingar påverkas negativt.
– Man kan även se en del positiva effekter av vandrarmusslans närvaro. Genom sin effektiva filtrering av planktonalger minskar risken för algblomning i sötvatten och den kan göra vattnet mindre grumligt. Men de negativa effekterna överväger helt klart de positiva, säger Jakob Bergengren, utredare på enheten för miljöövervakning på HaV.
Länsstyrelsen i Östergötland och Havs- och Vattenmyndigheten arbetar nu för att följa upp utbredningen av de senaste fynden av vandrarmussla och att minimera spridningen av den.

Några enkla råd för att minska risken för spridning är:
– Rengör båtbotten noga innan du flyttar den till ett nytt vatten.
– Töm ut allt vatten ur båten eller kanoten.
– Torka fiskeredskap fullständigt innan de flyttas.

Rapportera fynd. Hittar någon vandrarmusslor på fler platser i Östergötlands län kan detta rapporteras till Länsstyrelsen Östergötland.

Publicerad: 01 August 2013
Av: Morgan Fihn