I dag finns mindre än fem procent kvar av lekbestånden av Klarälvslax och Klarälvsöring. Nu presenteras projektet ”Vänerlaxens fria gång” med syfte att bygga upp det vilda beståndet igen. " /> Finns hopp för Vänerlaxen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Klarvälven , som mynnar i Vänern, heter både Trysilselva och Femundselva under sin 460 kilometer långa väg genom Norge och Sverige. Här i Karlstad, nära mynningen. Foto: Soren Hugger Moller/ CC
Finns hopp för Vänerlaxen

I dag finns mindre än fem procent kvar av lekbestånden av Klarälvslax och Klarälvsöring. Nu presenteras projektet ”Vänerlaxens fria gång” med syfte att bygga upp det vilda beståndet igen.
Länsstyrelsen Värmland och Fylkesmannen i Hedmark presenterar nu slutrapporten av projektet Vänerlaxens fria gång, som Sverige och Norge jobbat tillsammans med i tre år. Man har utrett möjligheterna och konsekvenserna av att återintroducera Vänerlaxen i Norge.

Prioriteringen i arbetet kommer att ligga på åtgärder för att öka fiskens uppvandring och nedvandring.

– Ett genomförande av rapportens förslag bedöms ge många positiva effekter. En av dessa är att Klarälven-Trysilelva-Femundselva med biflöden, kan bli en av Skandinaviens laxrikaste älv med cirka 12000 lekande vildlaxar per år, säger landshövding Kenneth Johansson.

Prioriteringen i arbetet kommer att ligga på åtgärder för att öka fiskens uppvandring vid Forshaga kraftstation, öka överlevnaden hos nedströmsvandrande fisk, införa miljövänlig vattenreglering, och när så är möjligt, återintroducera Klarälvslax i Trysilelva och Femundselva.
Hur långt det är mellan rapporten som en vision och till verklig handling, återstår att se.

 

 

Mest läst
Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta