I dag finns mindre än fem procent kvar av lekbestånden av Klarälvslax och Klarälvsöring. Nu presenteras projektet ”Vänerlaxens fria gång” med syfte att bygga upp det vilda beståndet igen. " /> Finns hopp för Vänerlaxen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Klarvälven , som mynnar i Vänern, heter både Trysilselva och Femundselva under sin 460 kilometer långa väg genom Norge och Sverige. Här i Karlstad, nära mynningen. Foto: Soren Hugger Moller/ CC
Finns hopp för Vänerlaxen

I dag finns mindre än fem procent kvar av lekbestånden av Klarälvslax och Klarälvsöring. Nu presenteras projektet ”Vänerlaxens fria gång” med syfte att bygga upp det vilda beståndet igen.
Länsstyrelsen Värmland och Fylkesmannen i Hedmark presenterar nu slutrapporten av projektet Vänerlaxens fria gång, som Sverige och Norge jobbat tillsammans med i tre år. Man har utrett möjligheterna och konsekvenserna av att återintroducera Vänerlaxen i Norge.

Prioriteringen i arbetet kommer att ligga på åtgärder för att öka fiskens uppvandring och nedvandring.

– Ett genomförande av rapportens förslag bedöms ge många positiva effekter. En av dessa är att Klarälven-Trysilelva-Femundselva med biflöden, kan bli en av Skandinaviens laxrikaste älv med cirka 12000 lekande vildlaxar per år, säger landshövding Kenneth Johansson.

Prioriteringen i arbetet kommer att ligga på åtgärder för att öka fiskens uppvandring vid Forshaga kraftstation, öka överlevnaden hos nedströmsvandrande fisk, införa miljövänlig vattenreglering, och när så är möjligt, återintroducera Klarälvslax i Trysilelva och Femundselva.
Hur långt det är mellan rapporten som en vision och till verklig handling, återstår att se.

 

 

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta