Debatten går het kring skisserna på nya fredningsområdet i Vänern utanför Gullspångsälven. Sportfiskarna välkomnar regler som skyddar de vilda laxfiskarna – men efterlyser samtidigt fokus på grundproblematiken. " /> Vänernfisket: Sportfiskarna kan tänka sig temporärt stopp | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Många arrangörer ställer in, men trollingtävlingen Kinnekulleträffen planeras fortfarande att genomföras. Foto: Sten-Gunnar Steénson
Vänernfisket: Sportfiskarna kan tänka sig temporärt stopp

Debatten går het kring skisserna på nya fredningsområdet i Vänern utanför Gullspångsälven. Sportfiskarna välkomnar regler som skyddar de vilda laxfiskarna – men efterlyser samtidigt fokus på grundproblematiken.

Det var 27 september som HaV under en temadag i Karlstad presenterade ett första utkast till förslag för utökat fredningsområde i Vänern utanför Gullspångsälven. Både fiskeguider och sportfiskare har reagerat starkt mot förslaget, och säger att det kommer att drabba deras verksamhet och fritidsintresse.

Vad anser då Sportfiskeförbundet som deltog på det aktuella mötet? Jo, de kan absolut tänka sig skarpare regler, men vill också nyansera problematiken.

– Sportfiskarna är positiva till fiskeregleringar som ytterligare kan skydda Gullspångsälvens hotade stammar. Men för att rädda den vilda Gullspångslaxen är det viktigaste att se till att lek- och uppväxtområden i Gullspångsälven fungerar när det gäller tappning och utformning samt att dessa områden kan utökas, vilket det nu pågår arbete för, säger Peter Belin, Sportfiskarna Region Väst, kontorschef Värmland.

På Sportfiskarnas hemsida framhåller de också vikten av att yrkesfisket anpassar sig.

”Sportfiskarna kan principiellt tänka sig ett temporärt totalt fiskestopp inom ett område vid behov. Men nya regleringar som förbjuder fiske året runt bör främst fokusera på redskap som inte medger möjlighet till återutsättning av levande lax och öring”.

Enligt förslaget så skulle yrkesfiskarna få fortsätta med bottensatta nät i det aktuella området, vilket bland andra fiskeguiden Petter Larsson ifrågasätter skarpt:

– Det är inte ovanligt med både lax och öring som bifångster i sådana nät, och extra stor är risken när de går på djupare vatten under värmeperioder, säger Petter Larsson till Fiskejournalen.

Förslaget om fredningsområdet kommer ut på remiss i januari enligt Havs- och vattenmyndigheten och det kan då vara omarbetat till viss del från det som presenterades under fredagen.

Läs om storöringar från Vänern:

Den hösthungriga storöringen som vägrade sluta hugga

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta