Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Vansinne råder

Knappt har årets första makrill anlänt innan nätfiskarna spärrar de bästa platserna med sina dödsridåer. Unika stormakrillställen ödeläggs när man lärt sig av sportfiskarna var de största finns.
I vattnen syd Tjörn finns många fina makrillställen. Några av dem ruvar på hemligheter i form av stormakrillar som tycks ha ett lite annat levnadsmönster än andra makrillar. Detta har yrkes- och husbehovsfiskarna i området lärt sig och det är inte många dagar på en säsong som platserna inte är ”nätade”. Nu gäller ju nya regler och man får som husbehovsfiskare inte längre sälja sin havsfångst. Men att fiska för att få agn till sina hummertinor är fortfarande lagligt. Oavsett hur mycket man anser sig behöva till detta ändamål.
Om förnuftet fick råda skulle naturligtvis  sådana här platser fredas för allt annat än fiske med krok. Men eftersom vi har en lagstiftning som har sina rötter flera hundra år tillbaka i tiden, där alla ska ha rätt att ta så mycket man vill, kommer inte detta ske.
Anders Nicander

Den stora makrillen är en fantastisk sportfisk. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta