[/caption] " /> Grov abborre från Lödde å | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vår-abborre från Lödde å

Anmäls dina fångster till Recordfisken, det kan löna sig.

En maskmetad abborre från Lödde å i Skåne, känns som ett välkommet vårtecken i Recordfisken. Fångstmannen heter Patrik Nilsson och kommer från Helsingborg.
Efter en lång och ihärdig vinter känns det roligt när flötmetade abborrar börjar dyka upp i tävlingen Recordfisken. Inte är det mindre roligt om de är av den kaliber som Patrik Nilsson fångar. Han besökte Lödde å i hopp om att fånga någon av åns storabborrar. Och visst gick det bra…
– Först fick jag ett exemplar på 1,2 kilo och senare på dagen en stor på 1,7 kilo.
Att Patrik har en förmåga att hitta storvuxna fiskexemplar – det vet ni som följer de årliga omröstningarna om Drömresan. Senast tävlade han med en Gräskarp på drygt 14 kilo.
Läs mer om Recordfisken och Drömresan här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta