Rätt kläder kan vara livsavgörande om du hamnar i riktigt kallt vattnet (Foto: Anders Nicander) Rätt kläder kan vara livsavgörande om du hamnar i riktigt kallt vattnet (Foto: Anders Nicander)[/caption] " /> Var fortsatt försiktiga på isen! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Var fortsatt försiktiga på isen!
Rätt kläder kan vara livsavgörande om du hamnar i riktigt kallt vattnet (Foto: Anders Nicander)

Rätt kläder kan vara livsavgörande om du hamnar i riktigt kallt vattnet (Foto: Anders Nicander)

Sportfiskarna:
Just nu är isarna mycket ojämna och dessutom snötäckta på många håll i södra Sverige.
– Vi har mycket ojämna isar på många håll i södra Sverige och dessutom snö ovanpå som gör det svårt att se var isen är svag. Var extra försiktiga då ni går ut för att pimpla: använd alltid isdubbar, ispik och ha med räddningslina och fiska inte ensam, uppmanar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.

De senaste nio åren har i genomsnitt 13 personer omkommit i drunkningsolyckor på is varje år. Under 2013 har minst 8 personer omkommit enligt tillgänglig statistik. För att öka svenskarnas kunskap och trygghet nysatsar ett antal organisationer på portalen issakerhet.se, en informationssida om issäkerhet.
På informationssidan issakerhet.se finns information och tips, riktat både till allmänheten, men också mer anpassad information om skoteråkning, fiske och hur man undviker att gå igenom isen. På sidan finns också en lista över vilken säkerhetsutrustning man bör ha med sig ut på isen. Bakom nysatsningen står Svenska Livräddningssällskapet tillsammans med fem andra organisationer som är verksamma inom issäkerhet.

– Efter vårvinterns tragiska tillbud med flera drunknande under isfiske är det mycket angeläget för Sportfiskarna att förbättra informationen om issäkerhet, för att minimera olyckorna i vinter, säger Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare och tillika passionerad isfiskare.
Sverige har en lång issäsong och mycket varierande isförhållanden från norr till söder. Isfarorna skiljer sig även mycket åt beroende på olika isaktiviteter. Mer och bättre iskunskap kan både minska antalet isolyckor men även ge fler människor kunskap och trygghet att utnyttja isen för ett aktivt friluftsliv.
Läs mer: www.issakerhet.se

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta